DIMARTS 16 D’ABRIL DE 2024
Asseguts en butaques, els tres ponents van conversant animadament mentre, entre salutacions i alegres retrobaments, anem omplint la sala d’Actes. Ja fa set anys d’aquella primera presentació en la qual, sobrepassant les expectatives i a últim moment, vam haver de desplaçar-nos a l’Auditori de tanta gent que va assistir!
Amb motiu de la reedició dels llibres Pagesos i pageses del Prat i Més pagesos i pageses del Prat, el president de Tintablava, en Jesús Garcia, ens explica que després de realitzar dues exitoses presentacions de llibres fora del Prat (una a la Llibreria Ona de Gràcia, a Barcelona, i l’altra a la Biblioteca La Ginesta de Begues), avui tenim de nou el plaer de compartir un espai de conversa entorn la pagesia local en un format amè conduït per l’historiador Pau Rodríguez.
Engrescada amb la temàtica i abans d’iniciar el col·loqui, l’escriptora Núria Abelló en
avança que està preparant un tercer llibre sobre els reptes de present i futur de la pagesia i que portarà per títol "Joves pagesos i pageses del Prat". I és que ens recorda que aquests dos llibres acabats de reeditar estan dedicats íntegrament a explicar les circumstàncies de la vida dels pagesos i pageses d’una època que ens queda llunyana i en els quals hi ha recollides les arrels i vivències d’alguns testimonis que ja no estan entre nosaltres. Uns llibres de lectura senzilla i amena basats en històries personals, com indica en Pau, i que tenen molt valor pels historiadors ja que els hi és més complicat arribar a conèixer aquestes vivències.Com a Enginyera Tècnica Agrícola i casada amb un fill de pagès, la Núria ens explica que gràcies a Tintablava i a en Vicenç Tierra va trobar l’oportunitat d’escriure aquests llibres que recullen la memòria històrica d’aquest món pagès inicialment tant fascinant i desconegut per a ella. Amb la idea de realitzar entrevistes a diferents famílies pageses del Prat, aviat es va adonar que mantenir una conversa li permetia recollir millor el com funcionava una unitat familiar pagesa. A partir d’aquí ens detalla com ha elaborat l’estructura dels llibres, sintetitzant i endreçant les converses, que abans de donar-les per tancades les validava amb cada un/a dels pagesos i pageses entrevistats.
Des de la seva vessant d’historiador i com a cofundador de la Col·lecció etnològica Puig-
Cases, en Jaume Puig ens afirma que en el món de pagès "no s’hi entra, sinó que hi neixes; tot el teu entorn familiar, el teu paisatge i el teu vocabulari hi són a dins". I ens ho detalla amb exemples com les primeres feines de sembrar i acompassar al camp, anar a vendre al Born a Barcelona, portar el cavall, escoltar la trencadissa d’ous del corral de les gallines, gestionar el gènero, estalviar per quan no hi havia una bona collita... Era un estil de vida concret que t’ensenyava aquest ofici tant complet, que alhora sempre depenia de factors externs que un no dominava, com la meteorologia i els plans d’urbanisme de les administracions públiques.Escoltant la conversa entre el Pau, la Núria i en Jaume, entrem a conèixer sobre les estructures familiars i els rols dins d’una casa de pagès (els homes que fan tot el circuit tancat de la producció i les dones que són les que sostenen la infraestructura de la casa i les que tenen més integrat el relat familiar); així com l’evolució del paisatge pratenc a partir
dels canvis generacionals vinculats a la producció i la comercialització del gènero (l’època de l’exportació a Europa de l’enciam francès, l’època de la post guerra i la producció per al mercat barceloní i català, l’època daurada de l’embarc, el canvi del Born al Mercabarna...) i fins a l’evolució dels canvis d’hàbits de la pagesia (de treballar amb bestiari a treballar amb tractor, del canvi d’èpoques per a sembrar, el descens en el relleu generacional...).I acabem el col·loqui amb una ronda d’explicació d’experiències i vivències per part de persones del públic provinents de famílies pageses i amb altres aportacions curioses sobre la quantitat de mujades conreades i la feina d’espigolar (recollir del camp les restes de la recol·lecció anterior).
Esperarem amb ganes el tercer llibre de la Núria per seguir espigolant i recopilant vivències de la vida pagesa del Prat! Visca la pagesia local i de Km0!
Per l'Anna Colominas Abelló
Fotografies d'en Quim Torrent
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada