DIJOUS 17 D’OCTUBRE DE 2024
SALA D’ACTES DEL CÈNTRIC ESPAI CULTURAL
La presentació dels ponents va a càrrec d’en Jesús García, president de Tintablava, qui ens indica que els tres ponents fa més d’un any que treballen en l’elaboració d’un llibre d’història local. Un llibre que serà l’obra que l’entitat publicarà pel seu 15è aniversari. En pro d’un mateix projecte, en Jesús ens detalla les seves trajectòries i el rol que han tingut en la seva l’elaboració: la Noemí Gómez és Graduada en Disseny Gràfic i Industrial a la UB i és la dissenyadora gràfica del llibre; l’Oriol García és Graduat en Traducció i Interpretació de l'Anglès i l'Alemany a la UPF i n’és el traductor i corrector; i en Pau Rodríguez n’és l’historiador i autor, i actualment està cursant el màster en Història Contemporània i Món Actual a la UB. Tot donant pas als ponents, recalca que “la Història no és un conte”, sinó que ens apropa al passat i que a través de l'ànima curiosa del futur investigador, la Història en majúscules és sempre revisable i susceptible a canvis a partir d’investigacions futures cada vegada més profundes.
Amb una compaginació que només mostren aquells qui realment han treballat en un projecte conjuntament, en Pau, l’Oriol i la Naomi ens traslladen directament al nucli del qual ha significat per ells l’elaboració del llibre d’història local que presentaran a la primavera del 2025: De Lacunaria a la ciutat del Prat.
En Pau, l’historiador local que ha realitzat tota la recerca, ens parla de la importància de revisar i analitzar els llibres d’història local escrits anteriorment. D’aquesta manera ens guia a través de llibres tan representatius per la història del nostre poble com el llibre “Prat de Llobregat (Ensayo histórico)” que el Pare Andreu de Palma va editar durant el franquisme, el 1958, amb els documents que va salvar de la crema de l'església durant la Guerra Civil Espanyola; passant pel llibre “Delta del Llobregat. La gent del fang (965-1965)” escrit pel doctor Jaume Codina Vilà el 1966; seguint pel llibre “L’Abans. El Prat de Llobregat. Recull gràfic 1894-1965” editat l’any 2001 i que incorpora el text escrit per l’historiador pratenc Joan Montblanc Lasaga; fins a arribar al llibre “La formació d’una ciutat: El Prat de Llobregat” publicat al 2010 per la doctora en Història Contemporània per la UB i directora de l’Arxiu Municipal del Prat, Margarida Gómez Inglada. Partint d’aquests llibres, entre altres documents històrics, en Pau remarca la importància que ha tingut per ell el fet de mantenir el rigor històric en el llibre que ha escrit i en el qual també ha incorporat nous enfocaments, com la perspectiva ambiental i la mirada de gènere, ja que considera que els llibres d’història també són un reflex del context social i cultural de l’època en la qual s’escriuen i, per tant, en un llibre d’història escrit al s.XXI no hi poden faltar aquests conceptes.Per tal d’incorporar correctament el llenguatge inclusiu ha comptat amb la col·laboració continuada de l’Oriol, que durant la revisió gramatical i sintàctica de textos també ha aportat la incorporació de text amb perspectiva de gènere. L’Oriol ens remarca que la seva tasca ha estat sobretot de revisió de la cohesió del registre i que el text estigués redactat amb un estil entenedor. “Hi ha hagut un feedback continu entre en Pau i jo; no només de la correcció del text, sinó també del contingut, per tal que s’entengués bé el que es volia transmetre”, explicita l’Oriol. L’objectiu era mantenir l’estil d’escriptura d’en Pau, que n’és l’autor, alhora que s’asseguraven que el redactat fos accessible i atractiu per a un públic no necessàriament especialitzat. I tot plegat mantenint els criteris històrics.Per la seva banda, la Noemí ens mostra amb exemples i comparatives com ha estat la tasca de disseny i
maquetació, en la qual ha tingut en compte l’accessibilitat de la lectura (l’interlineat, la mida de la lletra…), la jerarquia de la informació (“què volem que predomini, les imatges o el text?”) i l’atractiu pel públic (un llibre que sigui accessible i de consulta ràpida, “que el lector/a se’l pugui emportar al metro si ho desitja”, un llibre “d’Història de butxaca”). Per exemplificar-ho ens ensenya una pre-view del que serà el cronograma de síntesi de la Història del Prat que apareixerà en el llibre.Just abans de passar al torn obert de preguntes, i tot destacant el paper imprescindible de l’Oriol i la Noemí, en Pau acaba la ponència posant èmfasi en la necessitat de la interdisciplinarietat en la tasca d’un historiador, ja que el fet de combinar professionals de diferents disciplines ha facilitat que el llibre sigui sintètic, ampli, rigorós i accessible alhora.
Gràcies a tots tres per aquest col·loqui! Ens quedem expectants per tindre el llibre a les mans!
Crònica escrita per l'Anna Colominas Abelló
Fotografies de la Rachel García
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada