Pàgines

dilluns, 23 d’octubre del 2023

Crònica de la Rocío Ortega sobre la Conferència-col·loqui: "LA CREATIVITAT ÉS COSA DE TOTS" a càrrec de la Rosa Delgado Leyva

 DIMARTS 17 D’OCTUBRE DE 2023

La conferència d’avui ens ha fet reflexionar sobre la capacitat de tots nosaltres de crear coses noves. Molts de vosaltres haureu sentit dir que la creativitat és només cosa dels genis i heu deixat córrer

qualsevol intent de fer alguna cosa creativa.  No obstant, tal i com ens ha fet descobrir la Rosa Delgado, res més allunyat de la realitat: tots podem ser creatius.

Per deixar constància d'aquesta realitat els assistents hem rebut un full en blanc i un llapis.  En contra del que es pogués pensar, no era per expressar la nostra creativitat sinó per conèixer millor un element essencial de la creativitat i que no és res més que el nostre inconscient, tot això a partir d'unes consignes que ens ha indicat la Rosa Delgado.

Després d’aquest petit exercici, la nostra conferenciant ens ha explicat que la creativitat és l'art de fer treballar la ment. Per això no és imprescindible fer estudis complexos, sinó arriscar-se.  La Rosa ens ha 

confessat que ella ha après molt amb el temps i l'experiència i que amb una mica d’esforç i canviant el punt de mira tots podem ser creatius.  L’important és aprendre i arriscar-se amb el que ella ha anomenat els camins alternatius o divergents, uns camins on podem experimentar amb l’atzar, el món irracional i l’inconscient, i que ens permeten agafar imputs que no tindrem si sempre anem pels camins centrals per on va tothom.

Per poder ser creatius, la nostra conferenciant ens ha indicat que el primer que s’ha de fer és preparar la ment i treballar amb l’inconscient, a la vegada que fugim de patrons preconcebuts. També és important tenir una actitud creativa, sortir de la zona de confort i buscar nous hàbits com assistir a conferències, apuntar-se a un taller, viatjar, introduir-te en una ciència que desconeguis i tenir interès per conèixer tant el que està a prop nostre com el més llunyà.  Dins d’aquest procés, cal tenir en compte com es treballa la creativitat i que comença amb l’emoció i l’entusiasme per buscar una idea o un repte i amb la motivació.  Un cop tenim això, donem l’ordre al cervell i comencem a cercar les fonts que necessiten per aconseguir la nostra idea o el nostre repte.  Segurament la idea no vindrà en aquell mateix moment, però com que el cervell ja ha donat l’ordre a l’inconscient, quan trobem allò que busquem ens adonarem.

A partir d’aquest paràmetres, tots podem ser creatius d’alguna manera. Hem pogut comprovar que, simplement donant la volta a una foto del passeig de la platja es converteix en un huracà.  De la mateixa manera, inspirant-nos amb una síndria i col·locant les seves pepides com una partitura podem fer una melodia com han fet els alumnes de la Rosa.  Amb aquests elements també podem fer un anunci amb un gir brutal, o podem barrejar els noms dels colors i els colors en sí com va fer Joan Brossa.

Després de veure alguns exemples de creativitat, el que ha quedat clar a tots els assistents és que cal 
perdre la por a equivocar-se i arriscar-se a fer coses diferents anant pel lateral dels camins.  ÉS important que sortim de la nostra zona de confort i ens acostumem a utilitzar la imaginació i el nostre inconscient per fer coses noves.  Amb tots aquest ingredients i seguint només una mica la recepta de la Rosa, potser no podrem inventar el cubisme com va fer Picasso, però sí que podrem fer un primer pas per crear allò que està amagat al nostre inconscient.

Gràcies Rosa, per ampliar el nostre punt de mira i per donar-nos eines per tal de fer realitat el títol de la teva conferència: “La creativitat és cosa de tots”

Rocío Ortega Atienza

Fotografíes: Quim Torrent

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada