Pàgines

dilluns, 25 d’octubre del 2021

CONFERÈNCIA-COL·LOQUI “UN CONTE, UNA IL·LUSIÓ” a càrrec de l'Aguas Rodríguez, biòloga i escriptora

 DIJOUS 21 D'octubre de 2021


Amb la il·lusió renovada, després de tants mesos limitats per les restriccions derivades de la COVID-19, reprenem el cicle de conferències mensuals de tintablava. I, entre mirades còmplices i somriures ocults, rere unes mascaretes que malauradament encara són necessàries, iniciem el curs 2021-2022.

D'entrada, la Rocío Ortega, vocal de tintablava, ens ha fet cinc cèntims de la trajectòria vital de la nostra ponent d'avui, l'Aguas Rodríguez, pratenca d'adopció, biòloga, escriptora, editora i activista social amb moltes coses per explicar. Perquè l'Aguas és una dona polifacètica que conjuga dots científics, humanístics, didàctics i socials en tots els àmbits que toca, com ho demostren les petjades que va deixant, des de fa més de trenta anys, als sectors científic, educatiu, editorial i social. Alhora és experta en xarxes socials i des del 2004 és una professional autònoma que exerceix l’assessorament, autoria i edició de llibres científics, així com la revisió tècnica de llibres de text per a diferents editorials de renom. També té un blog propi, Aguasland, i és la fundadora i CEO de l'Editorial Stenella, on ha publicat els seus llibres: Qwerty (2013), Reflexiones emotivas, emociones reflexivas (2017) i Wasaps a Mila (2020).

Però avui l'Aguas Rodríguez no ha vingut a parlar-nos d'ella, sinó del projecte "UN CONTE, UNA IL·LUSIÓ"; un projecte editorial solidari que va néixer a ran de la seva col·laboració amb les sessions de foment de la lectura al Centre Obert del Casal dels Infants del barri del Raval de Barcelona. Allí va adonar-se que, amb la situació de precarietat extrema en què es trobaven aquests infants, agreujada per la pandèmia, no n'hi havia prou en llegir-los contes i potenciar la seva comprensió lectora, sinó que calia anar més enllà i implicar-los en un repte que els permetés abstreure's de la difícil situació que vivien. La idea que els infants poguessin il·lusionar-se en la creació d'un conte fet per ells mateixos li anava rondant pel cap i va acabar engrescant tothom. "I el meu conte serà de veritat? Com aquest?" -li preguntava una nena amb un llibre a la mà i amb cara de no acabar-s'ho de creure. "Va ser una vivència similar a la pel·lícula La Vida es bella, de Roberto Benigni (1997)", ens comentava l'Aguas, on el nen pensa que la guerra que li ha tocat viure és com un joc i que el premi final és un tanc. Però aquí l'enemic era invisible i el premi final, un llibre! Un recull de cinc contes escrits per ells mateixos! Un repte il·lusionant i entranyable on infants del Raval, de vuit a deu anys, van anar descobrint la seva imaginació i les seves habilitats d'expressió i de treball en equip.

Per portar-lo a terme, al Casal van fer un taller d'escriptura creativa on, a partir de contes coneguts, analitzaven l'estructura "inici-nus-desenllaç" i, un cop entesa, redactaven en grups les seves pròpies històries que després transcrivien a l'ordinador. També van fer un taller d'il·lustració on, a partir de figures geomètriques bàsiques, feien els seus propis dibuixos. I, professionals del sector, també els van explicar el procés d'edició: correcció, edició, maquetació i impressió. Els nens i nenes es van implicar tant que el principal record que tindran d'aquesta pandèmia és que ells van fer un llibre! Les imatges que ens ha projectat parlaven per sí soles. I el llibre, Un conte, una il·lusió (2021) - que es pot descarregar gratuïtament a l'enllaç: https://www.editorialstenella.com/stenella-solidaria/-, senzillament ho diu tot.

De fet, durant tota la conferència, l'Aguas Rodríguez ens ha fet palès que "la il·lusió és més necessària que mai", perquè en situacions difícils, més enllà de les problemàtiques que ens empresonen, no sols cal tenir satisfetes les necessitats primàries, sinó també projectes que ens il·lusionin i engresquin.

I sortim plegats, amb el convenciment que si l'aigua és imprescindible per viure, també calen moltes Aguas Rodríguez que ens ampliïn la mirada per anar sembrant il·lusions arreu.

Gràcies, Aguas! Sens dubte, la Vida es bella.

Núria Abelló

Si voleu saber-ne més, visiteu la web de l'Editorial Stenella: https://www.editorialstenella.com/, el seu blog, https://aguasland.com/ , i especialment l'enllaç del projecte "Un conte, una il·lusió": https://www.casaldelsinfants.org/noticies/un-conte-una-illusio-cinc-histories-creades-nens-i-nenes-del-casal-dels-infants-i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada