Pàgines

divendres, 24 de febrer del 2023

Crònica d'en Marc García Arnau sobre la Conferència-col·loqui: Diversos acentos a càrrec de Hafidi Hassan

DILLUNS 20 DE FEBRER DE 2023



Una sala de gom a gom depassava les expectatives de l'organització, que es va veure obligada a arreplegar cadires d'on fos per donar seient a tots els assistents. El caliu que es respirava i la nombrosa assistència donaven testimoni d'un fet palès abans de começar: en Hassan és un ésser estimat. Amb les primeres paraules, el poeta es reconeixia nerviós, però en família. A l'escenari l'acompanyava el seu amic i percusionista David Faure, disposat a regalar-nos tot d'ambients sonors amb un grapat d'andròmines curioses. I així es va donar el toc de sortida a un recital 
entranyable, on l'autor ens va transportar a la seva infantesa a Tan-Tan (Sahara Occidental) i a on va saber contagiar-nos la melangia per un món senzill, però extrem, el desert. Va agraïr i reconèixer la gran influència que els seus pares van tenir en el desenvolupament del seu amor per la literatura, en particular, i per la cultura, en general. És un artista polifacètic, també canta, també ha fet teatre. I així, els versos d'en Hassan van començar a brotllar, com brotlla l'aigua minsa d'una font, sense estridències, sense grans pretensions, però amb el convenciment que acabaran negant-ho tot. 
Sentir-lo, des que el vaig sentir recitar fa anys en aquell poetry slam, sempre em produeix un plaer estrany, el plaer de qui escolta quelcom suau, quelcom fonamental. La gran recerca de qualsevol poeta és, bé ho sabem tots els que escrivim, la recerca de la veu justa, de la veu pròpia. Una recerca que alguns no finalitzarem mai i d'altres, semblen trobar sense esforç, com qui troba un vell objecte perdut dins la butxaca.
En Hassan és d'aquest segon grup. Amb una precisió de rellotger... ell diu, i les imatges esdevenen. Tant li fa l'àrab com el castellà. En volem més, qui sap, potser ser un poemari ben aviat.

Marc García Arnau

Fotografies: Quim Torrent

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada