Pàgines

divendres, 18 de novembre del 2022

Crònica de l'Anna Colominas Abelló sobre la conferència-col·loqui: DE LA CRÒNICA AL TANKA: seixanta anys escrivint i publicant

Conferència-col·loqui a càrrec d'en Vicenç Tierra, filòleg, escriptor i articulista

DIJOUS 10 DE NOVEMBRE DEL 2022


“Es
cric perquè tinc la ment oberta, per curiositat, per testimoniar, per compartir continguts pedagògics…”. Amb aquesta reflexió en Vicenç Tierra respon a la

pregunta que tots i totes ens fem un cop finalitzada la seva sessió magistral sobre l’escriptura i l’ofici d’escriure.

En Jesús García, president de tintablava, ens presenta en Vicenç com a un home íntegre, emprenedor, intel·ligent i generós, amic dels seus amics i obert a tothom; que reparteix la seva passió de viure entre la literatura -que practica amb delicadesa i dedicació vocacional- i la seva dona i família. Amb una trajectòria laboral i cultural lligada a El Prat i la seva gent des de ben jovenet, en Vicenç Tierra ha rebut el títol de Soci d’Honor d’Amics del Prat (2003) i el Premi Ciutat del Prat (2016). Avui, des de tintablava, Associació d’escriptors i escriptores del Prat li fem entrega d’una placa commemorativa pel seu nomenament com a Soci d’Honor d’una entitat que ell mateix va crear i presidir.

Emocionat i agraït, en Vicenç ens ofereix una exposició ben farcida de continguts i sentiments personals des de dos apartats ben diferenciats. A partir de textos i frases de grans escriptors i escriptores reconeguts mundialment, en Vicenç
ens parla de com i per què escriuen les escriptores i els escriptors, compartint contínuament les seves reflexions. Reprenent les diapositives com si fossin les pàgines d’un llibre, tira enrere, repassa i torna a llegir, tot compartint pensaments i explicacions per reforçar els continguts i acompanyar-nos en el seu aprofundiment. Ens parla de perseverar en l’escriptura, d’estimar el que fas, d’escriure des de l'amabilitat i la ment oberta, de parar atenció als detalls Les coordenades per a la navegació d’un escriptor passen per la curiositat, la perspicàcia i l’observació, que també vol dir desig de conèixer i aprendre (Vicenç, 1947). Per a ell la vida va del bracet de la literatura”. I és que com detalla Els sentits capten l’entorn, la ment arxiva i processa, la reflexió destria i els sentiments matisen".

Amb la seva precisió i meticulositat, ens parla de què escriuen els escriptors i escriptores: cròniques com LOdissea d’Homer, reportatges, entrevistes, reflexions, novel·les psicològiques, llibres de pedagogia… i poesia. Un tipus d’escriptura que per a en Vicenç una definició que vehicula la imaginació, la consciència i l’experiència tot tenint en compte el significat, el so, el ritme i el llenguatge escollit. Des d’una pausa interpel·lant directament al públic amb Quin és el teu taló d’Aquil·les? fins a detallar obres literàries i poetes i escriptors/es dèpoques i països diversos, en Vicenç ens regala una sessió digna d’una aula d’universitat, com les que ell va gaudir dels seus mestres. Escric gràcies al fet que vaig tenir uns professors extraordinaris!”, exclama.

I és que com a escriptor, en Vicenç ha publicat al voltant de quinze títols de temàtiques diverses: des de les finances, a motius històrics i perfils biogràfics, fins a llibres d’assaig i una novel·la. També ha escrit varietat d’articles d’opinió, entrevistes i reflexions en diversos periòdics, com el Portavoz del Prat” i el “Delta”.

Per finalitzar l’acte, ens regala una lectura d’una poesia ben bonica del seu pare El camí de les ginestes. Gràcies Vicenç per tots aquests aprenentatges! Esperem la teva propera publicació.

Anna Colominas Abelló


Fotografies: Quim Torrent

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada