Pàgines

dimecres, 22 de juny del 2022

CONFERÈNCIA

EL TEMPLE DE PTOLOMEU I A SHARUNA

Un projecte per al Museu Egipci de Barcelona

a càrrec d'en Luis Manuel Gonzálvez, egiptòleg i conservador del Museu egipci de Barcelona

dilluns 20 de JUNY de 2022

El dilluns 20 de juny, cloenda del curs a “tintablava”: l’arqueòleg i egiptòleg pratenc Luis Manuel Gonzálvez,   conservador del Museu Egipci de Barcelona i una autoritat en la matèria reconegut arreu, ens va parlar a bastament sobre la descoberta del temple del que fou general d’Alexandre el Gran i faraó Ptolomeu I (367 aC- 283 aC) a Sharuna, l’antiga Hut-Nesut, a l’Egipte mitjà (dos-cents quilòmetres al sud del Caire).

Va explicar de manera detallada i  molt il·lustrada, el procés que l’equip del Museu Egipci de Barcelona -que comparteix jaciment amb la Universitat alemanya de Tubingen- ha dut a terme. Des de l’any 2006 que s’encarreguen de treballs arqueològics en diversos sectors de la necròpolis principal del jaciment de Sharuna. Però va ser l’any 2018 quan en unes operacions de drenatge en els camps de cultiu pròxims a la casa on es troba la seu de la missió, els tècnics van localitzar més d’una vintena de blocs de pedra (carreus) d’un temple ptolemaic.

En aquest darrers tres anys, el Museu Egipci de Barcelona va assumir la responsabilitat científica de l’excavació en extensió  i de la documentació de la zona afectada.  Llavors, es va constatar i es va establir l’existència d’una església tardo-romana per a la construcció  de la qual es va utilitzar una quantitat important de carreus procedents d’un temple erigit en època de Ptolomeu I.

La troballa té un gran valor afegit perquè a Sharuna s’hi han extret en tres anys gairebé 70 carreus, la meitat  dels localitzats en  tot Egipte dedicats a aquest faraó.

Una vegada catalogats, netejats i polits els blocs, d’una tona de pes cadascun i amb jeroglífics molt il·lustratius i ben conservats, els podrem contemplar al museu.

Els arqueòlegs -igual que els investigadors- destrien d’entre la foscor, com deia el Dr. Codina. I el seu treball es perseverant  i moltes vegades amb pocs fruits. Però com que la fe no els abandona mai, quan aconsegueixen l’èxit -com ha estat en aquest cas a Sharuna- la llum i la joia són esfereïdores. Una frase de Rabindranath Tagore (Calcuta, 1861- 1941) reblaria el clau: “La fe és l’ocell que percep la llum quan l’aurora encara és fosca”. Doncs això.

 

 

Vicenç Tierra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada