dijous, 7 de maig de 2020


IX CONCURS LITERARI DE MICRORELATS, tintablava, per a joves del Prat

PRIMER PREMI                                                         Títol: Memento Mori

L'habitació mal il·luminada, la butaca podrida per la humitat, papers groguencs pel pas del temps sobre la taula, la pudor intensa de bourbon i tabac. L'home observa l'olivera pacient, esperant-la. El batec dèbil, la tensió a l'ambient, la soga de l'arbre esperant una resposta. I allà estava ella, tan pura i tendra, tan delicada i honesta. La seva bellesa atemporal el fascina, és exactament com ell imaginava, només amb una mirada ho sap: la mort és la veritat amagada rere la pregunta de la vida.

Autor: Jose PASTOR BENKOUBAA
16 anys
Institut Ribera BaixaSEGON PREMI                                                           Títol: Gabrielle Berlatier

Es troba a l’atri lúgubre d’un prostíbul tètric. El seu rostre, sinistre, fa evident el seu desequilibri mental. Alhora que emet un somriure tenebrós, entrega una petita caixa metàl·lica a una de les treballadores. Aquesta, atemorida, obre el paquet amb una mà tremolosa. En veure el seu contingut atroç, es dibuixa als seus ulls una expressió de pànic, i a l’instant, cau desmaiada. En Vincent contempla l’escena, mentre la vehemència de l'aire contra el seu timpà, ara desprotegit, l'atordeix.

Autor: Carlos  ROMANO LORENZO
16 anys
Institut Ribera BaixaTERCER PREMI                                                            Títol: Records

El silenci es va compassar amb el ritme pausat de la respiració. Els meus ulls eren tancats i només s'escoltava un batec lent però constant. Les meves mans van començar a sentir la fredor de les tecles i es movien evocant l'anada i tornada de les onades. Al cap d'un temps, però, vaig tornar a notar l'escalfor que tant m'aterria. Els dits em cremaven, la calma es va tornar tensió i les imatges van tornar a la ment. Vaig retirar-me del piano i vaig obrir els ulls espantada pel que havia recordat.

Autora: Clara PEÑA BUENO
16 anys
Institut Ribera BaixaVII CONCURS LITERARI DE POEMES, tintablava, per a joves del Prat

PRIMER PREMI                                                Títol: Do Mayor

Indomable rey cuya luz ostenta
es sempiterno emigrante que afana
la nocturna negrura soberana,
mas la vida de las sombras sustenta.

Solemne arde y la vigilia detenta.
Su posición anuncia la campana.
Crea en el mar olas de porcelana.
Alcanzado el clímax, ríos argenta.

Desciende por el garzo pentagrama,
mientras sirve a las plantas ambrosía.
Solo un tetracordio resta a la llama.

Con fastuosa miel tiñe la bahía.
Ocaso, recuerdo de un fotograma.
Termina la escala, concluye el día.


En este poema hablo del sol y de su recorrido durante el día comparándolo con una escala musical. En este caso, como es la escala de do mayor, se pueden encontrar resaltadas las notas que la componen ordenadas de forma ascendente y, posteriormente, descendiente, describiendo así el movimiento solar.


Autora: Lídia GENÉ RODRÍGUEZ
16 anys
Institut Baldiri Guilera
SEGON PREMI                                                   Títol: No més silenci

No vaig néixer per viure amb por,
córrer quan no ho he de fer,
ni patir quan tinc algú al darrere.

Quan una de nosaltres se’n va
una part de mi també ho fa:
pateixo amb elles,
patim per elles.

Ens diuen “ves amb compte,
no vinguis sola,
no vesteixis així”.
Per què? Si jo només vull viure.
A cas és culpa meva sentir-me així?

Sempre justifiquen
el que no han de justificar,
el “no és una violació, és abús”
Si us plau, aprenem a diferenciar.

A ells se’ls felicita per ser feministes:
“Això sí que és un home!”
Però compte, que nosaltres estem boges:
“Vaja feminazi!”

Però per què no em feliciten a mi
si porto lluitant
des que vaig néixer?


Autora: Mireia PRIOR HITOS
18 anys
Institut Ribera Baixa

TERCER PREMI                                                Títol: La calma de una mente tormentosa

Como descansando en el caos de un hogar ardiendo,
me hallo en la calma de una mente tormentosa,
siempre escribiendo egocéntricamente sobre mí.

Una inspiración que oscila libre entre dos mundos,
una lucha entre la ética y el orgullo,
defendiendo una bandera rota por delante.

La idea optimista de que nada nunca es tan vil,
mientras yo incomprendida me veo desgarrada
por un llanto hacia un pueblo que no me pertenece.

¿Quién fuera yo para entender esa suave brisa?
¿Quién fuera tú que entiendes que no tiene un motivo?
¿Quién sería yo si viviera en la ignorancia?

Encerrada en la busca constante de razones,
intento incansablemente saber más de todo,
y cuanto más conozco más ganas de pelear
me invaden con alevosía y desenfreno.

Pero al final siempre escribo desde la calma,
como el mar rompiendo las rocas con tranquilidad,
y aunque trate otras cuestiones, finalmente acabo
siempre escribiendo egocéntricamente sobre mí.

                                                                        
Autora: Kimberly LENS GONZÁLEZ
15 anys
Escola Mare de Déu del Carme  
III CONCURS LITERARI DE RELATS SOCIALS, tintablava, per a joves del Prat

PRIMER PREMI                                                         Títol: 17 maig, 1954

-S’aixeca la sessió.
El cop de mall que prosseguí ressonà en les parets de la sala d’audiències. El silenci era sepulcral. Rostres crispats per la ira i balboteigs queixosos sense arribar a modular-se, soterrats sota la més profunda incredulitat. L’altra meitat de l’habitació, però, estava exultant. Llàgrimes de felicitat solcaven les cares dels qui sabien que la justícia havia estat, finalment, exercida. Després, esclatà el caos:
El jutge baixà de l’estrada amb parsimònia, esclafat per l’al·luvió de preguntes de la premsa, famèlica. Els qui al·legaven en contra del consell d’educació foren escortats fins a les portes del tribunal, on esperava un altre eixam de periodistes histèrics. La prestigiosa advocada local reclutada com a representant dels demandants presidia la fila d’activistes i advocats que descendien l’escalinata de marbre blanc. Envoltats per la policia nacional, tallaven en dos la colossal massa de protestants que, sabedors de la sentència del tribunal, es desfeien en brutals amenaces i crits d’horror. La Sarah tenia la sensació d’haver abandonat el seu cos. Amb l’expressió congelada en una ganyota d’estranya sorpresa, se sentia com si tot allò no anés amb ella. La seva ment reproduïa, un cop rere l’altre, aquella miraculosa sentència impossible:
 La segregació racial és una violació de la clàusula sobre protecció igualitària de la catorzena esmena de la constitució dels Estats Units. Concloem, per tant, que la doctrina “separats però iguals” no té cabuda en el camp de l’educació pública.
El món no va callar aquell dia, ni s’aturà. Sí que va canviar, però, sobtadament reconfigurat. El seu eix va torçar-se en una nova direcció, descobrint vies que havien quedat sepultades sota centenars d’anys pintats de diferents matisos de gris. Gris obscur, gris segregació i gris ignorància. Gris violència, també, tacat d’escarlata. El món havia de refer-se. Enderrocar fonaments rovellats, construir-ne de nous, desarrelar idees arcaiques que retallaven l’horitzó. Havia de renéixer, perquè allò era el que resava aquell tros de paper groguenc.
En la pràctica les coses succeïren d’una altra manera. L’endemà, tenyida de malva brillant, l’alba s’aixecava sobre el cos inert de la jove advocada assassinada hores després del veredicte per una manada de protestants blancs que la interceptaren en un carreró. Retallada contra la nit negra, la sang vermella traçava en el paviment la silueta del que va ser un punt d’inflexió en aquella guerra ancestral que mai no acabava. Quedà reduïda a cendra ennegrida, però la seva lluita no va apagar-se. Tot i que la segregació racial no va cessar, ni aquell dia ni el següent, sí que van implementar-se mesures a favor de la integració, progressivament. La lluita continua, encara. Mai no cessa, per tots aquells que van morir lluitant pels seus drets, per la vida. Enfrontats a polítiques de mort, a tots aquells que professaven que, si no separes el blanc del color, tot es taca de roig. Però lluitant.
Sempre.

Autora: Paula  CASTRO COBO
14 anys
Institut Salvador DalíSEGON PREMI                                                           Títol: El silencio de Aurora

Era el fin de las clases, otra vez la brillante Aurora se oscurecía. Su semblante perdía el ansioso brillo del aprendizaje, un derecho fundamental que, desgraciadamente, no todos los niños en este planeta podían jactarse de poseer.
Su maestro se había percatado de ese cambio repentino de actitud, de esos nervios que hacían temblar su diminuto cuerpo, de los intentos de la muchacha por quedarse acabando los deberes o preguntando dudas que sabía de sobra que no era necesario resolver. Veía la reacia mueca que trataba de ocultar cuando el demonio disfrazado de ángel venía a recogerla.
Aquella situación sólo se daba los viernes, cuando su tía no podía venir a buscarla y la dejaba encargada a su pareja; un personaje formal que siempre lograba hacer sonreír a la gente de su alrededor.
Él mismo había conversado en ocasiones con el hombre para poder entrever si ocultaba una faceta oscura, si cometía algún fallo que pudiese revelar que ejercía maltrato sobre la menor, pero no había extraído resultados concluyentes.
Había intentado comunicar la conducta de Aurora a la directora, pero esta había repasado su expediente con indiferencia, dictaminando que no había ningún aspecto fuera de lugar, pues la niña no tenía por qué mostrarse infeliz o disgustada.
El profesor siguió indagando, comentándole varias veces a la tía que la infante se quedava muda, en estado de alerta, pero ella no hacía más que restarle importancia al tema adjudicando la molestia de la muchacha a un simple 'es que no hacen muy buenas migas'.
A ojos del resto de docentes aquello pasaba prácticamente inadvertido, pero para su maestro la conducta de su mejor alumna era evidentemente fatídica.
El último día del curso los chiquillos saltaban de alegría en medio de la fiesta, gritando y corriendo de un lado al otro, mientras que Aurora permanecía sentada en un banco, con los pies colgando y el alma en vilo.
Desafortunadamente, la sustituta, que desconocía por completo el conflicto de la jovencita, se acercó a preguntar qué le pasaba, pero la niña sólo contestó que le dolía la barriga.
La profesora se ofeció a llamar a su casa, pero la negativa de la muchacha fue contundente, de modo que esperó hasta que el hombre la vino a buscar.
Aurora se aferró a las faldas de la mujer, que extrañada, no supo ver qué pasaba.
Cogió la mano de la menor y la acompañó hasta el señor, pero la chiquilla se escondió de nuevo y dijo con voz clara que no conocía al tipo.
La sustituta llamó a la tutora legal, su tía, que dio el consentimiento para que se llevara a la niña.
Aurora, agarrando su delantal se echó a llorar, pues sabía lo que le aguardaba, pero finalment el hombre consiguió arrancarla del sitio y excusarse diciendo que era una simple pataleta.
La responsable no supo ver el terror grabado en aquellas pupilas, la agresividad de sus lágrimas o la boca abierta en una sonora confesión que murió a media carrera.
No quedó visible el gesto posesivo del hombre, que al doblar la esquina, posó una mano en la cadera de la inocente.

Autora: Mercè Cabrera Cebrián
17 anys
Institut Estany de la RicardaTERCER PREMI                                                            Títol: Libre, no valiente

El disco del sol ya se ha escondido entre los altos edificios de la ciudad.  Las calles están desiertas. Las agujas del reloj dan paso a las diez de la noche. Hace frío. Esta noche hay luna llena. Su inmensa luz ilumina gran parte de la ciudad, ennegrecida por la increíble oscuridad que tiñe de negro sus estrechas calles. Los comercios están cerrados. Camino con paso ligero y firme. No cruzo miradas con nadie. El viento me azota en la cara y alborota mi cabello oscuro recogido con una coleta.  Tengo de banda sonora el sonido de mis zapatos al caminar por la acera.  Los coches pasan fugaces. Evito calles oscuras y desoladas. Me cruzo con un grupo de hombres de mediana edad. Uno de ellos me sigue con la mirada. Lo ignoro. Acelero el paso. Mantengo la respiración. Se me encoge el corazón. Quiero que pase rápido. Los he perdido de vista. Me siento aliviada, pero no del todo. Mis cinco sentidos siguen atentos a cualquier detalle. Continúo andando. Noto que a un metro de distancia hay un chico joven detrás de mí. A mi izquierda hay un paso de cebra. Miro a ambos lados y cruzo. Lo he perdido de vista. Nuevamente, me siento aliviada. Para disipar el miedo, me pongo los auriculares y escucho música. Continúo andando. 
Llego a mi destino. Saco las llaves con cautela. Meto la llave rápidamente en la cerradura. Me tiemblan las manos. Entro. Cierro la puerta. Mi respiración agitada se para. El miedo que siento va despareciendo como las olas del mar en la orilla. Un sentimiento de alivio inunda mi cuerpo. Expulso el aire contenido en mis pulmones. Respiro profundamente. Miro la hora. Las diez y cuarto. Quince minutos plagados de angustia y miedo.  Esos quince minutos de miedo con los que viviré toda mi vida. Ese periodo de tiempo en el que se me pasan muchos pensamientos por la cabeza. Un día más deseando no ser como todas esas mujeres asesinadas que protagonizan las noticias y los diarios día a día.  Cierro los ojos. Y pienso, ¿por qué no puedo ser libre? Una pregunta a la que nunca obtendré respuesta. Harta de tener que enviar ese mensaje de “ya he llegado, estoy bien”. Harta de tener que ir con alguien acompañada, y que ese alguien sea un varón. Desafortunadamente lo vivimos día a día las mujeres. De camino a casa queremos ser libres, no valientes.

Autora: Anna Ding RODRÍGUEZ VALERO
15 anys

Escola Mare de Déu del Carme

Cap comentari:

Publica un comentari