Pàgines

dissabte, 16 de desembre del 2017

CONFERÈNCIA
Gloria es verdad.  Decirla me hace libre.  Escucharla nos hace Fuertes
a càrrec de Sílvia Comes, cantautora
DIMARTS 12 de desembre de 2017

Aquest mes finalitza l’any del centenari del naixement de Gloria Fuertes i això ha servit d’excusa, per poder gaudir en la darrera conferència de l’any de la cantautora pratenca Silvia Comes i de la poesia de Gloria Fuertes. La Sílvia ha estat portant per diferents escenaris el seu espectacle Fuertes i això l’ha fet conèixer una mica millor la poesia i la figura d’una de les millores poetesses del segle XX, i ha volgut compartir-ho amb tots nosaltres.  La xerrada ha estat introduïda pel Jesús García, membre de Tintablava, que, per mitjà de preguntes a la Sílvia i llegint també alguns poemes de Gloria Fuertes, ha anat conduint la velada.

En aquesta xerrada informal entre el Jesús i la Sílvia hem conegut que ella va conèixer més profundament a Gloria Fuertes al Kaddish on va començar a pensar i treballar amb els seus poemes, tot recordant al seu pare que n'era un gran admirador. És difícil destacar alguna aspecte de la figura de la Gloria, però potser la paraula que més s’ha repetit al llarg de la conferència és la de claredat i transparència dels seus poemes, perquè buscava que tothom els pogués entendre.

Com ella mateixa va escriure “Escribo deliberadamente mal para llegaros bien
Gloria Fuertes ha estat coneguda de manera majoritària pels programes infantils de la televisió i com a escriptora de poesia infantil. No obstant això, en la xerrada d’avui hem pogut conèixer a una Gloria que anava molt més enllà i amb una poesia que també anava dirigida al públic adult encara que per la seva trajectòria i per qüestions econòmiques es va veure atrapada en la poesia infantil.  

Entre poemes i cançons hem conegut part de la seva biografia que es pot llegir als seus poemes que tenen un to força autobiogràficS'ha destacat que era una persona solitària, compromesa amb la igualtat de les dones, amb els desfavorits i amb la llibertat.   Va ser una persona que no va fer grans actes, però que va viure amb molt de compromís i amb els pocs i bons amics que va tenir.  La major part de la seva vida va estar a Espanya, però també va marxar als Estats Units amb el seu gran amor, la hispanista nord-americana Phyllips Turnbull, on va fer classes d’espanyol i com ella mateixa va dir, va pisar per primera vegada la Universitat.

Tal i com ens ha recomanat la Sílvia per tal de conèixer més a la Gloria i els  seus pensaments només cal començar a llegir llibres seus.  Per fer-vos obrir la gana d’endinsar-vos en el món poètic de la Gloria Fuertes destacaré uns dels molts versos que hem pogut escoltar aquest vespre, i que formen part del poema “Peligroso enfermo”: “Peligroso enfermo”: (...) “Unos hombres se matan /  por querer ser más de lo que son. / Otros hombres se autodestruyen / por creer que son menos de lo que son... / ¡Peligrosos enfermos! / (urge curarlos)“.

Gràcies Sílvia per fer-nos gaudir d’un vespre ple de poesia i de música i per acostar-nos a la ara menys desconeguda Gloria Fuertes.


ROCÍO ORTEGA ATIENZA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada