Pàgines

dijous, 15 de març del 2012

La formació del Delta

Aquest vespre ens han alliçonat sobre la formació del Delta del Llobregat. Joan Lluís Ferret, destacat pratenc pertanyent a una família coneguda pel seu caràcter marcadament cultural, inicià la seva investigació amb motiu d’una foto que va publicar el seu avi al diari Ressò que, amb data del 1732, assenyala els límits de la Parròquia de l’Hospitalet, aleshores Provençana; la llera del riu acabava sota Montjuïc.
Amb un estudi de 400 pous i a partir de dades cartogràfiques, geològiques, climatològiques i historiogràfiques el Sr. Ferret ha pogut determinar els seus components i l’evolució que ha tingut el riu al llarg dels segles de formació del Delta. Argila, grava, llims i argila confirmen la presència d’un riu que va arribar a tenir 5 lleres.
L’aportació de sediments, l’amplitud de les marees, la força de les onades i el vent, la direcció de les corrents marines i la zona costanera són els aspectes que han modelat la seva formació, a més dels rebliments per l’acció humana, com en el cas de la zona de l’aeroport.
Ha destacat també que a partir d’aquest estudi ha sortit a la llum el fet que va haver un port d’ancoratge a l’alçada de Castelldefels, on es van trobar restes de vaixells enfonsats i de mercaderies, com ara àmfores.


En acabar la conferència, Joan Lluís Ferret ha rebut de mans del president de tintablava Vicenç Tierra l'escultura Cal·líope.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada