Pàgines

dissabte, 9 d’abril del 2011

EL TALLER LITERARI


Tot coincidint amb la III Jornada de Foment de la Lectura del Prat, el passat dijous 31 de març l’Auditori del Cèntric va acollir la conferència-col·loqui a càrrec de Carme Riera, EL taller literari, organitzada per l’Associació d’Escriptors tintablava. Presentada pel seu president, Vicenç Tierra, aquesta escriptora d’arrels pratenques (néta del metge Baldiri Guilera) va anar explicant els elements essencials de la creació literària.

Més enllà de l’espai físic que envolta l’escriptor, la pregunta clau seria per què escriure, és a dir, què és el que impulsa a l’autor a escriure. Perquè l’estimin, perquè no ho pot evitar, perquè no sap fer una altra cosa, com a joc per ajornar la mort, per viure i deixar constància d’ell mateix i d’allò que l’ha emocionat... La Carme manifesta que ho va fer per culpa de la seva àvia mallorquina, perquè buscava les seves alternatives a les històries que ella li explicava.

Pel que fa als mecanismes que originen la història també són diversos: la visió d’ imatges, la musa que inspira, uns esdeveniments coneguts que posen en marxa la maquinària, la necessitat d’explicar el que l’escriptor pensa... Així, un cop la història ja s’ha iniciat, i amb el temps a favor per la possibilitat de manipular-lo a gust, l’acció i els personatges resten oberts i es van fent a mida que la novel·la també ho fa.

En definitiva, per a la Carme Riera escriure és una manera d’abastar i transformar el món mitjançant les paraules, de tot un seguit de paraules vives.

 A la fi de la conferència-col·loqui, el president de tintablava, en Vicenç Tierra,  va lliurar la nostra Cal·líope a la Carme Riera com a record de la seva participació.

Gema Vicente

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada