Pàgines

divendres, 6 de desembre del 2019


CONFERÈNCIA
“El birdwatching, un fenomen global”
a càrrec de Ferran López, José Luis Copete i José David Muñoz, ornitòlegs i periodista
DIMARTS 26 de NOVEMBRE de 2019

Poques vegades tenim l’oportunitat de gaudir de tres conferenciants tan entusiasmats explicant la seva afició, el birdwatching; l’observació d’aus des de totes les seves vessants: les espècies, els ecosistemes on es troben, els ornitòlegs, els viatges, el material, llibres i pel·lícules relacionats... I fins hi tot un programa de ràdio especialitzat en aus i turisme ornitològic, La Radio del Somormujo.
Recordant la relació que al llarg de la història han tingut les aus amb la literatura i els tarannàs humans (“ser un àguila”, sagaç i perspicaç; “ser un passerell”, aprenent i/ o persona viva i molt alegre; etc.), el president de l’entitat, en Vicenç Tierra, ens presenta els 3 conductors d’aquest espai radiofònic: els ornitòlegs Ferran López i José Luis Copete i el periodista i ornitòleg aficionat, José David Muñoz.
Des de la vessant editorial i com a documentalista per a Lynx Edicions, en José Luis Copete, exsecretari del Comitè de Rareses de la Sociedad Espanyola de Ornitología, comença la intervenció explicant en què cal fixar-se quan es miren ocells: branques, l’hora del dia, els sons... Cal accentuar tots els sentits! Ens detalla també com és un ‘ornitòleg prototipus’: una persona apassionada per les aus que sovint surt al camp, a la natura, a vegades sol, amb roba de colors poc llampants, una càmera, binocles... Però remarcant que sobretot el birdwatching és una activitat social. I projecta varietat de fotografies, no d’ocells, sinó de molts ornitòlegs que han viatjat a diferents racons del món per captar imatges d’ocells rars. A més de ser cabdal en campanyes de sostenibilitat i conservació d’ecosistemes, l’ornitologia també és present en el cinema i la televisió (Dancing with the birds o The big year) i alhora permet viatjar i descobrir nous paisatges i aus a través d’agències de viatges, com la que porten ell i en Ferran, Icaro Birding Experience, d’àmbit local.
Planejant per territori pratenc, i com a tècnic del Consorci dels Espais Naturals del Delta del Llobregat, en Ferran López, fundador d’Icaro, ens compara la diversitat ornitològica de les tres grans zones humides del territori català: el Delta de l’Ebre (7.736 hectàrees i 343 espècies vistes), els Aiguamolls de l’Empordà (4.731 ha i 329 espècies vistes) i el Delta del Llobregat (926ha i 355 espècies vistes). Tot i ser el territori més petit, content ens revela que el nostre delta és on s’han vist més diversitat d’espècies, més properes i on es pot gaudir d’escenes tan potents com la caça d’un capó reial per part d’un astor.
Aquestes i moltes més curiositats es poden escoltar cada dissabte al matí a La
Radio del Somormujo, a El Prat Ràdio, conduïda pel periodista José David Muñoz, qui amb un gran somriure ens parla d’aquest espai radiofònic que va néixer com a inquietud personal per encaixar la seva passió per les aus i la seva professió com a locutor de ràdio i comunicador. És el primer programa de l’estat espanyol que parla d’ornitologia i està tenint molt bona acollida per part dels oients (en directe i a través de podcasts, xarxes socials i altres mitjans de comunicació). Satisfet ens explica que ja porten dues temporades i que han fet dues sessions en directe fora d’estudi: una a la Fira Avícola del Prat i l’altra com a convidats al Delta Birding Festival.
La problemàtica de la proliferació de les cotorres o les gavines que baixen en
picat a menjar els entrepans als patis de les escoles, el declivi de les poblacions d’ocells, el canvi climàtic, les pressions urbanístiques i fins hi tot somiar amb volar, han estat algunes de les moltes temàtiques que han aparegut al torn de preguntes i que generaven cada vegada més ganes de submergir-se en el món de l’ornitologia. A partir d’avui, ja ho sabeu, ens podem inspirar escoltant La Radio del Somormujo i, com acaben els tres ponents, “Sortiu al camp, voleu i sigueu feliços!”.

ANNA COLOMINAS ABELLÓ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada