Pàgines

dimecres, 25 de desembre del 2019


CONFERÈNCIA

“BAIXA EL TELÓ”
a càrrec de Montse Enguita Guillén, productora multi-disciplinar en educació i cultura
DIVENDRES 20 de desembre de 2019

S’aixeca el teló i l’espectacle comença.  Un parell d’hores després el teló baixa i tots els llums s’apaguen. Això és el que normalment una persona veu quan va a un espectable però, per tal que el públic en pugui gaudir, hi ha molta feina al darrere de persones anònimes i que són tant o més importants que el actors i actrius que pugen a un escenari com són el figurinista, l’ajudant de producció, el guionista, la persona que neteja el teatre, qui prepara l’escenari,...

Per fer-nos conscients d’aquesta realitat i per conèixer una mica millor que succeeix abans que s’aixequi el teló i quan es baixa, en la darrera conferència d’aquest any hem pogut gaudir de la presència de la Montse Enguita, una productora multi-disciplinar en educació i cultura que coneix molt bé tot el que succeeix al voltant d’un espectacle, ja sigui teatral, de dansa, multicultural o de qualsevol altra mena i que ha participat i dirigit espectacles tan importants al Prat com el Prat Nocturn i la Cavalcada de Reis. La conferència de la Montse ha estat introduïda pel seu amic Francisco Lorenzo Gallardo que l’ha definida com una “cazadora de momentos especiales” que fan emocionar al públic, tal i com hem pogut comprovar al llarg de la tarda.

A pesar de que la Montse ens ha confessat que no li agrada parlar en públic, amb la seva expressivitat i coneixement ens ha fet gaudir amb tot el que ens ha explicat fent un repàs de les diferents tasques que ha fet relacionades amb el món de l’espectacle. La seva passió per aquest món li va venir de molt joveneta, fent d’actriu al teatre Kaddish però ben aviat es va decantar més per la producció tant teatral com de dansa, sense oblidar-se tampoc de la seva faceta de directora teatral i d’ajudant de direcció o de professora. Mentre sortien a la pantalla cartells d’algunes obres o espectables en els que ella d’una manera o altra havia intervingut, com “Políticament incorrecte”, “La venganza de Don Mendo” o “Barcelona-Medellin”, entre molts d’altres, hem pogut conèixer què hi ha darrere d’un espectacle, els muntatges, les dificultats per traslladar tot el que es necessita per fer una representació des de ciutats tan distants com Tenerife i Castelló, els assajos, els viatges... A través de les anècdotes que la Montse ens anava explicant, com quan va haver de fer el teló d’un teatre o quan va haver de fer muntar tot un escenari en tres dies per un problema de comunicació, ens ha fet partícips de tot aquest món i ha fet somriure a moltes de les persones que escoltaven atentament la xerrada.

El diàleg que qualsevol espectable busca tenir amb el públic s’ha materialitzat amb totes les preguntes que els assistents, amb gran interès, han formulat a la Montse Enguita quan ha finalitzat la seva xerrada i que ens han permès conèixer millor la nostra conferenciant i tot el recorregut que hi ha des de que sorgeix una idea fins que l’espectador en pot gaudir. Recordant la complicitat entre la Montse i els assistents només puc acabar aquesta crònica donant les gràcies a la Montse Enguita per fer-nos conèixer una mica millor tot el que hi ha darrere el teló i per portar una mica de màgia i d’il·lusió a la nostra vida.

Rocío Ortega Atienza

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada