Pàgines

dimecres, 1 de maig del 2019


PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “MÉS PAGESOS I PAGESES DEL PRAT” de la Núria Abelló

DIJOUS 4 D’ABRIL DE 2019

L’Auditori està gairebé ple. Se sent la remor de la gent. A l'escenari agafen seient alguns dels protagonistes: en Quim, la Núria, en Vicenç, en David, la Teresa i l’Eladi que, entre molts d’altres, són els culpables de què tanta gent s’arreplegui al voltant d’un llibre titulat “Més pagesos i pageses del Prat”.



Quan tot està preparat comença la presentació del llibre que com cada any, al
voltant de Sant Jordi, edita l'Associació tintablava. Pren la paraula en David Vicioso, regidor de cultura de l’Ajuntament, que fa de director de l’acte, i que emfatitza la proximitat del llibre que molts dels assistents ja tenen a les mans i que està fet amb un munt d’hores de conversa i de dedicació.  Després agafa el relleu en Vicenç Tierra, president de tintablava que, entre moltes paraules interessants i reflexions que dirigeix a l’auditori, destaca que amb els llibres podem aprendre moltes coses i amb “Mes pagesos i pageses del Prat” aprendrem molt sobre les nostres arrels i sobre la filosofia de vida dels pagesos.  A continuació és el torn d’en Joaquim Torrent, la persona que ha fet les fotografies que hi ha al llibre, que ens comenta, amb molta emoció, que per a ell ha estat una experiència inoblidable i, com una història més, rememora també part de la seva vida que va passar, com part dels protagonistes, amb molt d’amor a la gent i la terra del Prat.

Després arriba un dels moments més emotius de la presentació.  Agafen la paraula dos dels protagonistes del llibre, la Teresa Sigalés i l’Eladi Fabró. Tot i que, a vegades es tallen entre ells, primer comença la Teresa que, com si estigués avesada a parlar a un munt de gent des d’un escenari, ens explica d’una manera molt propera com era la seva vida al camp i al mercat. Entre explicació i explicació arrenca molts aplaudiments i assentiments del públic, especialment quan explica amb la seva gràcia natural alguna anècdota com que el seu net li va dir que es volia independitzar i comenta que ella no ho va poder fer fins als 70 anys.  Després agafa el relleu l’Eladi que ens explica també part de la seva història i dels seus records, destacant totes les vegades que el van ajudar els pagesos del voltant cada cop que se li espatllava la furgoneta o alguna altra eina que, com diu l’Eladi somrient, sembla que era massa sovint.

Per últim, agafa la paraula la Núria Abelló que ens explica com ha gaudit escrivint el llibre i com en aquesta obra ha tractat temes diferents del primer llibre que va fer sobre la pagesia del Prat. Ha volgut destacar la figura de la dona i també la dels avis que ensenyaven moltes coses als nets perquè els pares estaven molt enfeinats amb el camp i el mercat.  Ens aconsella que llegim el llibre amb calma i assumint tot el que s’explica que, segur, ens ensenyarà molts valors que són importants en aquesta vida. També ens parla de les anècdotes que s’expliquen al llibre, fet que és aprofitat per una persona del públic per recordar-li una, fruit de la complicitat que hi ha a l’auditori entre tots els assistents.

Per últim, i com a colofó, surten a la pantalla gran les fotos de les quinze famílies protagonistes del llibre mentre la veu encisadora de l’Àngela Jové llegeix per a tothom fragments del que expliquen els pagesos i pageses del Prat. L’acte culmina amb un gran aplaudiment dels assistents que es porten, a més de les històries i dels valors que sempre han tingut els pagesos i pageses del Prat, un ocell de paper que, amb fulles de diferents colors de l’obra “Més pagesos i pageses del Prat”, la Núria Abelló ha tingut la delicadesa de fer.  Ara només queda llegir el llibre i començar a volar pels camins del Prat i per les vivències i valors dels seus protagonistes.

ROCÍO ORTEGA ATIENZA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada