Pàgines

dimecres, 16 de gener del 2019


CONFERÈNCIA
UNA PASSEJADA HISTÒRICA PER LA CORAL DEL PRAT
a càrrec de Lucía Gavilán, presidenta de “SCR Lo Llobregat de les Flors”
DIjouS 10 DE GENER DE 2019

El passat dijous 10 de gener, la Lucía Gavilán, presidenta de la "SCR Lo Llobregat de les Flors", ens va fer un recordatori de la història d'aquesta entitat cultural i recreativa, dedicada principalment al cant coral, que ja compte quasi amb 130 anys de vida.

Prop d'un segle i mig intens, en referència als avatars pels quals ha transcorregut la vida i circumstàncies de Catalunya. Des de la implantació que, del cant coral, va promoure Josep Anselm Clavé (Barcelona, 1824-1874), en la segona meitat del segle XIX, com a element de formació i, en certa manera, de liberalització social del substrat proletari, en el cinturó industrial de Barcelona, fins al potent moviment musical i cultural de l'Orfeó Català, sostingut per la burgesia catalanista de la Renaixença Catalana, i que ens ha deixat joies tan valuoses com el Palau de la Música a Barcelona.


 Concretament al Prat és a partir d'algunes partitures trobades l'any 1873 d’on es treu la primera informació sobre cant coral a la Vila. Però no és fins l’any 1891 quan es funda la primera societat, la S.C. Las Flores. A l’any següent, 1892, sorgeix una altra, la S.C. Lo Llobregat. La S.C. Las Flores al 1897 canvia el nom catalanitzant-lo, passant a dir-se S.C. Les Flors.

 El període de la dictadura de Primo de Rivera (1923-1929), va suposar una caiguda en l'activitat coral, que es va revifar amb força amb l'arribada de la II República. L'esclat de la Guerra Civil de 1936-1939 i la posterior repressió franquista fou un cop molt fort al moviment coral. Però amb voluntat, les persones van tornar, de mica en mica, a les cançons de la terra, reobrint camins d'esperança.


Al Prat, l’any 1942 un grup de cantaires es reuneixen per cantar caramelles i creen el "Cor del Narcís", amb el director Narcís Baiges. L’any 1949 decideixen recuperar les dues antigues societats corals, Les Flors i El Llobregat, i al 1951 les uneixen en un sol cor, la S.C.R. Lo Llobregat de les Flors.


 Altra data important per a la Societat Coral Recreativa va ser l'any 1972, quan es decideix comprar uns terrenys i fer la seu actual, inaugurada el 1973. Al 1974 varen acordar la plena incorporació de la dona, tant a la coral com als estaments de direcció.

La S.C.R. Lo Llobregat de les Flors ha participat en nombrosos certàmens i concerts arreu d'Europa, i una vegada a l'Equador (Amèrica del Sud). Així mateix, va ser guardonada al 2009, amb la primera edició dels "Premis Ciutat del Prat".

Per concloure la presentació, la coral sota la direcció musical del seu director Miquel Garcia Gomà, va interpretar-nos dues cançons que van fer gaudir d'un excel·lent i inèdit final.


Jesús García Moreno

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada