Pàgines

dimarts, 10 de juliol del 2018

VISITA A LES MINES DE FERRO DE BRUGUERS



El passat dissabte 7 de juliol vam tenir oportunitat de conèixer les mines de ferro de Rocabruna, a Bruguers (Gavà, Baix Llobregat).






Un grupet de 7 aventurers equipats amb casc (cap ben protegit!!), llanterna, bon calçat, guants (de treball), roba que es podia embrutar (hi ha molta pols!), un martellet per treure mostres, paper de diari (per embolicar-les) i una motxilla (cal guardar-ho tot!) vam iniciar la marxa de bon matí amb l’esperança de viure una experiència única tot explorant les seves galeries, conèixer la seva història i obtenir una representació d’alguns dels minerals que s’hi troben. I així va ser.



Guiats per en Joan Rosell (químic i mineralogista), vam entrar a les galeries de les mines i vam descobrir quins minerals s’hi extreien, per a què els feien servir, com treballaven els miners, la seva història, la geologia i la poc habitual mineralogia i com s’han format les mineralitzacions.




Així, a les diferents sales de la mina, observarem les formacions deformades, plegades de les pissarres (negres originàriament i grises quan han patit altes temperatures sota terra) i minerals de formes i colors diferents: petits i brillants cristalls de jarosita a les cavitats de la goethita, nòduls de la poc habitual tinticita, i a les parts altes, nòduls negres de koninckita (prou escassa com per no recollir-ne cap mostra). 





També vam tenir oportunitat de veure i recollir-ne mostres de minerals com fluorapatita, limonita (forma terrosa del mineral goethita), quars, grafit...





Per acabar la sortida, i emulant els prehistòrics (i no tant prehistòrics), els més atrevits van fer pintures amb els minerals de diferents colors que trobàrem a les parets de les galeries.

Una gratificant oportunitat de viure i conèixer l’entorn més proper des d’un altre punt de vista...

Gema Vicente

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada