Pàgines

dimarts, 24 d’octubre del 2017

CONFERÈNCIA
“La Vacunació Infantil: El major èxit en salut pública del s.XX”
a càrrec de Carlota Dobaño Lázaro, investigadora científica

DIMARTS 17 D’OCTUBRE DE 2017

Iniciem el curs de l’Associació d’Escriptors del Prat amb una professional amb molt talent, Carlota Dobaño, actual cap del Grup d’Immunologia de la Malària i coordinadora de grans estudis multicèntrics sobre la immunitat a la malària.
El president de tintablava, Vicenç Tierra, ens presenta la ponent que, a més d’investigadora científica, és també professora del mòdul sobre vacunació del Màster de Salut Global de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). Amb una llarga trajectòria en el camp de la investigació, Carlota Dobaño avui ens ha vingut a parlar sobre la importància de les vacunes i de com tots com a comunitat som responsables de la prevenció de les malalties infeccioses.
Amb la naturalitat de qui sap dirigir-se al púbic, la primera part de la conferència
la dedica a fer un repàs històric del desenvolupament de les primeres vacunes a finals del segle XVIII fins a la gran eclosió del segle XX, tot mostrant-nos gràfics que il·lustren els beneficis de la implantació de les vacunes en casos com la Tos Ferina a Europa o el Xarrampió i la Disfèria als Estats Units.
I en què consisteix la vacunació o immunització? Carlota ens explica que es tracta de crear artificialment una immunitat mitjançat l’administració de preparacions antigèniques dels agents enfront els quals ens volem protegir, de tal manera que el cos aprengui a combatre les infeccions (paràsits, fongs...) amb les seves pròpies defenses o anticossos. Per ara existeixen dos tipus de vacunes: les preventives i les terapèutiques (que serveixen per disminuir les conseqüències del virus). Així mateix ens destaca que prop de 25 malalties de gran impacte es poden prevenir amb la vacunació (Verola, Poliomielitis o Polio, Xarampió, Rubèola, Hepatitis A, Diftèria, Tos Ferina, Pneumònia...).
Tot seguit ens parla dels pares de la vacunació, com Edward Jenner, Jonas Salk o Maurice Ralph Hilleman i ens posa èmfasi en l’eradicació total de la Verola al 1980, l'única malaltia infecciosa totalment desapareguda de la terra. Ara el punt de mira està en la Polio. És aquí on ens introdueix també el complex món de l’estudi de la prevenció de la Malària o Paludisme i de com ho estan investigant des del seu centre.
Tot parlant del Programa Ampliat de Vacunació de la OMS, el Calendari de
Vacunacions Sistèmiques i el concepte d’immunització materna, Carlota treu a debat les controvèrsies actuals entorn l’ús de les vacunes i de com des dels inicis ja van aparèixer els moviments antivacuna. Sobretot, Carlota ens remarca que abans de prendre qualsevol decisió és molt important informar-se bé de la mà de professionals de la salut que coneguin bé les vacunes  i mai creure’s tota la informació que circula per les xarxes socials. I entre tants detalls interesants ens deixa amb un missatge final: cal protegir els infants i les seves comunitats, perquè les malalties infeccioses poden tornar i en aquest sentit “Les vacunes salven vides”.

Anna Colominas Abelló

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada