Pàgines

divendres, 9 d’octubre del 2015

CONFERÈNCIA "CREACIÓ I REALITAT"
a càrrec de l'artista pratenca Stella Rubio
diMARTS 6 D'OCTUBRE de 2015

Ignorant la tardor, iniciem el 6è curs de tintablava a tot color, com si fos primavera, perquè la Stella Rubio ens mostra sense complexos tot el seu ventall polifacètic d'artista, des del negre fins al blanc, passant per tot l'arc de Sant Martí.
L'Anna Colominas, vocal de tintablava, ens la presenta com una artista pratenca, autodidacta i polifacètica, que s'ha creat a ella mateixa treballant aspectes molt diferents de l'art, tant des del punt de vista personal, com també socio-educatiu i empresarial (il·lustració, disseny, publicitat, direcció i gestió de projectes artístics, entre d'altres). I ens avança que encara que la Stella insisteixi en definir-se com a caòtica, se li ha de reconèixer una gran capacitat organitzativa per poder portar alhora tants projectes.
La Stella Rubio, en primer lloc, ens agraeix l'assistència i ens avisa que parlar en públic no és el seu fort, però potser no sap que és un plaer escoltar-la, perquè a mesura que va entrant en matèria transmet una gran passió per tot el que fa que s'encomana.
A poc a poc, ens va descobrint els seus secrets: treballa essencialment les idees, fent collages de papers, roba i altres materials; prefereix fer treballs manuals que digitals, perquè les pantalles són necessàries, però molt fredes; s'inspira a partir de l'observació de textos, imatges, fotografies, paisatges, converses en directe... ; mira i escolta arreu on passa; li agrada passejar i badar pels parcs, però també cerca informació als museus, a les exposicions, a la xarxa i especialment a partir de l'intercanvi i la col·laboració amb altres artistes; l'omple rebre feedback de tothom i alhora aprendre dels seus alumnes, sobretot dels nens que són una font inesgotable d'inspiració.
Es defineix com una persona social, inquieta, curiosa, creativa, però sobretot KAÒTIKA (com ha anomenat el seu nou estudi d'art). Diu que sempre li ha agradat dibuixar, tot i que mai s'havia plantejat poder viure de l'art, potser per falta de referents. Però sense proposar-s'ho, la vida li ha conduït.
Procedent d'estudis d'educació social i psicologia, mai va deixar de banda la seva vena artística. Un dia se li va ocórrer crear un blog on penjar els seus dibuixos i va ser a partir d'aquí quan li van començar a caure els primers encàrrecs com a il·lustradora, entre d'altres.
La seva inquietud l'ha portat a explorar, descobrir i treballar diversos camps de l'art: des de la ceràmica al collage, passant per diferents tècniques de dibuix i pintura, la il·lustració, l'enquadernació, la realització de tallers per a nens i famílies, la fotografia, la direcció artística (escenografies i atretzos publicitaris, musicals, teatrals, televisius i/o de cinema), disseny en l'àmbit editorial (il·lustracions i portades) i publicitari (branding, packaging, etc.); la gestió de projectes específics per a clients i d'altres socials com el Festival al Dedillo, on artesans i artistes exposen i argumenten les seves obres. La seva capacitat creativa no té límits, ni fronteres d'espai i/o temps. És la seva passió, el seu joc; i la constància ha fet la resta.

Diferencia la part artística pura i personal, del que són encàrrecs on la llibertat creativa està al servei
del client, però reconeix que tots ells són reptes enriquidors, perquè sempre estem interactuant i aprenent. En aquest sentit remarca la importància de saber captar el client, posant en context la demanda i la persona a fi de provocar una primera idea que permeti desencallar el projecte.
Respecte la part artística personal en destaca els llibres d'autor, on recull de forma manual i especialment a través de collages, les seves vivències, emocions i inquietuds; talment com apunts artístics condensats en petites llibretes plenes de creativitat que tenen el seu propi tempo. D'entrada són llibres que no estan pensats per editar ni comercialitzar, però són petites obres d'art que li han permès donar-se a conèixer i interactuar amb altres artistes a través d'exposicions col·lectives com el Festival Internacional Como Pedro por su Casa, que té lloc a Barcelona i on ha tingut la sort de participar els darrers sis anys.
Respecte la part més professional, en destaca alguns espots publicitaris com el de l'Estrella Damm, on personalitzava les ampolles segons la festa; i la direcció artística d'alguns projectes, alguns dels quals podreu descobrir al seu blog (http://napbuff.blogspot.com.es/). Però també està molt contenta dels seus tallers per a infants i famílies, centrats en el joc com a motivació cap a la creativitat i l'art, perquè li han aportat moltes satisfaccions i aprenentatges, tot i que ara els ha hagut de deixar de banda, perquè els projectes en curs li demanden més dedicació.
Dins del torn de precs i preguntes, a partir d'una petita mostra artística, ens explica el procés creatiu d'una capsa que conté com un joc de cartes grans amb fragments de poesia il·lustrada; el d'un llibre d'autor que il·lustra la planificació del seu estudi; el d'alguns exercicis i apunts personals significatius, i també el del Sr. Gengibre (una simpàtica arrel de gengibre personalitzada) que ha tancat la seva interessant ponència.
Evidentment l'acte no podia concloure sense el lliurament de la Cal·líope, la musa de la poesia èpica i l'eloqüència, dissenyada en exclusiva per a tintablava per en Xavier Mateo, casualment la seva parella.
Un plaer escoltar-te i descobrir el teu ART. Moltes gràcies Stella!

Núria Abelló

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada