Pàgines

dilluns, 20 d’abril del 2015

PRESENTACIÓ LLIBRE
Teatre Kaddish 40 anys 1975-2015
a càrrec de: Vicenç Tierra, president de tintablava; Lluís Tejedor Ballesteros, Alcalde del Prat de Llobregat; i Josep Costa, fundador i director del Teatre Kaddish.
DIJOUS 16 D’aBRIL DEL 2015

Poc abans de començar, la sala d’actes de la Biblioteca Municipal “Antonio Martín” del Cèntric ja estava plena de gom a gom. Salutacions entre els assistents i els conferenciants i sense badar van prenent seient. Fotògraf de tintablava, fotògraf oficial del Prat i elprat.tv, tots els mitjans preparats per captar l’essència d’aquest acte commemoratiu del quarantè aniversari del Teatre Kaddish.
Un any més, en Vicenç Tierra, president de l’associació d’escriptors tintablava, ens presenta l’edició d’un llibre vinculat amb El Prat i la seva història: Teatre Kaddish 40 anys 1975-2015, promogut per tintablava, editat per Rúbrica Editorial  i amb la col·laboració de l’Ajuntament del Prat de Llobregat. I és que aquest llibre és molt més que un recull de textos, fotografies i obres representades pels actors que en formen part, ja que és un llibre que ens trasllada les vivències dels actors pratencs, els seus inicis formatius, la seva evolució, la seva passió pel teatre i, sobretot, la percepció que tots formen part d’una família entorn el seu fundador i director, en Josep Costa.
Molt agraït per la implicació de tots els que han col·laborat en l’edició del llibre, en Vicenç Tierra ha volgut destacar aquelles frases que apareixen al llibre i que tan bé descriuen en Josep Costa com a director, creador, pare i referent, un exemple de valentia, ganes i creativitat i a vegades prou exigent per provocar frases com “Ens animàvem mútuament per superar una esbroncada d’en Costa”, que ha fet riure a tots els assistents. I com si realitzés una enquesta pel Prat Ràdio, en Vicenç Tierra ens trasllada la doble pregunta: “Consideres que en aquesta vida has rebut alguna fortalesa o virtut innata? Si la resposta és afirmativa, què has fet amb aquest excés de capacitat i mèrit?”. I ens convida a descobrir en el llibre el que han fet els actors del Teatre Kaddish en aquest sentit.

Segueix la ponència l’Alcalde del Prat Lluís Tejedor Bellesteros, en representació de l’Ajuntament del Prat, que descriu el Teatre Kaddish com una plataforma formativa, que  ha promogut l’afició teatral i s’ha convertit en un referent a la nostra ciutat, de tal manera que “si es parla de Kaddish es parla de teatre i es parla del Prat”. I remarcant el projecte tan viu que transmeten, l’Alcalde ha donat peu a possibles representacions a l’Artesà que l’Ajuntament vol recuperar en els propers anys com espai dedicat a les arts escèniques. I finalitza animant al seu director amb un “Sempre endavant, Josep!”.
I amb aquest ‘donar peu’, entra en escena el fundador i director del Teatre Kaddish, en Josep Costa, ens ha traslladat 40 anys enrere, quan quatre dies abans de la mort d’en Franco va néixer el Teatre Kaddish, com un projecte que s’havia plantejat en el seu diari “tornaré al Prat i faré teatre sigui com sigui”. I en dona les gràcies a l’Ajuntament, per creure-hi des dels inicis i donar-los suport oferint-los l’espai de Torre Muntades; i en dóna gràcies a l’associació d’escriptors tintablava per l’oportunitat d’editar un llibre com el que presenten avui; i en dóna gràcies als actors sempre plens d’inquietuds; i en dóna gràcies al públic que els permet seguir endavant. “M’agraden molt els aniversaris!”, diu. I és que per ell és tot un orgull haver arribat al quarantè aniversari; un orgull pel poble i per tota la gent que està segur que continuarà formant part del Teatre Kaddish.
I fent un homenatge a dues persones que van tindre relació amb el Kaddish, en Josep Costa comença a recitar el poema d’Ovidi Montllor Carta a casa seguit del poema de Jaime Gil No volveré a ser Joven, entonant i vocalitzant tan intensament que ens imaginem el poeta i l’actor recitant dalt de l’escenari junts.
I responent a les preguntes que sovint li formulen, “Què vol dir Kaddish? D’on ve?”, en Josep Costa ens dóna a conèixer el llibre Kaddish y otros poemes del poeta americà Allen Ginsberg, llibre que va comprar d’amagat al voltant dels anys 70. Al cap d’uns anys va decidir fer-ne la traducció de la versió sudamericana, i el 18 de novembre del 1982, en Ginsberg li va enviar el pròleg per l’edició en català que ens llegeix tot seguit amb fermesa.

Per finalitzar la intervenció, en Josep Costa ens fa sentir privilegiats, recitant el final del llibre que no ha llegit mai en públic i que amb intensitat, ritme i entonació llegeix aquells versos que en Ginsberg va escriure a la memòria de la seva mare, com una oració jueva, concentrat i accelerant el ritme mentre va recitant “amb els teus ulls..., amb els teus ulls..., amb els teus ulls..., amb els teus ulls..., amb els teus ulls... [...]; I amb la teva mort plena de flors”. I tota la sala s’omple d’aplaudiments.
Un cop fetes les presentacions, arriba el torn de les intervencions per part d’alguns intregrants del Kaddish: amb l’Àngela Jové recitant molt expressiva un fragment de "Gertrude Stein i una senyoreta de companyia", contagiant-nos amb el seu riure maliciós i dirigint-se directament al públic; amb la Isabel Núñez Castro recitant amb una veu potent un fragment del “Pleito matrimonial del cuerpo y del alma” de Calderón de la Barca, una al·legoria de l’home que vincula la part carnal a l’espiritual amb missatge religiós i polític; amb l’Arnau Puig Els miracles de Francesc Pujols", coneixent-se el text de memòria, dirigint-se al públic com si realment ell fos el filòsof Francesc Pujols i estigués reflexionant amb nosaltres i narrant-nos la seva història; i finalment amb la Sheila Fernández i Fernando Domínguez presentant-nos un petit diàleg de l’obra “Yerma” de Federico Garcia Lorca que representaran el proper més de maig.
recitant un fragment de "
I amb els aplaudiments dels assistents, el llibre Teatre Kaddish 40 anys 1975-2015, s’afegeix a latintablava: Poemes del delta de Pau Vallhonrat (2011), Viatge pel terrat de Jaume Codina i Vilà (2012), El prat en versos i colors d’autors diversos (2013) i Història i curiositats de les masies del Prat de Jordi Ramos (2014).
col·lecció de llibres editats per
El punt final el va emmarcar una fotografia de tots els integrants del Kaddish assistents a la conferència, contents per aquests quaranta anys que de ben segur tindran continuïtat.

Anna Colominas Abelló


* Tots els llibres editats per tintablava es poden comprar a les principals llibreries del Prat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada