Pàgines

dimarts, 17 de març del 2015

TROBADA CULTURAL - V ANIVERSARI tintablava
DIjous 12 de març de 2015

Dijous, el Cèntric feia goig, com si la primavera ja hagués arribat. I quasi sense adonar-nos-en, a poc a poc, l’auditori es va anar omplint de gent de totes les edats que volia celebrar amb nosaltres el V ANIVERSARI de tintablava, l’Associació d’escriptors del Prat.
Un aniversari entranyable que va esdevenir un autèntic festival pratenc de TEATRE, POESIA, CANT CORAL i MÚSICA, tot amb majúscules, mentre a l’ambient es respiraven satisfaccions compartides, quasi de complicitat. El llistó va quedar molt alt.
En primer lloc, i en silenci, es van projectar els actes promoguts per tintablava durant aquests cinc anys, entre els quals cal destacar més de trenta conferències entorn el món dels llibres i el coneixement, impartides per molts autors diversos, especialment del Prat; tres concursos de microrelats i un de poesia, per potenciar els valors de la creativitat entre els joves; l’edició de quatre llibres d’arrels pratenques: Poemes del Delta, de Pau Vallhonrat; Viatge pel terrat, de Jaume Codina; El Prat en versos i colors, de varis autors; història i curiositats de les masies del Prat, de Jordi Ramos, i un cinquè, en preparació, Teatre Kaddish, 40 anys (1975-2015), de directors, actors i gent que ha intervingut en la seva trajectòria.
Els presentadors, Dúnia Pellisa i Mariano Martínez, ens van donar la benvinguda i van emmarcar magistralment l’acte amb uns versos del poeta Jorge Riechmann: “ESCRIBIR es colaborar en la inervación del mundo, en la suavidad del mundo, en el inconcebible camino que lleva a casa.”
Tot seguit va prendre la paraula en Vicenç Tierra, president de tintablava, satisfet per la tasca realitzada durant aquests cinc anys per intentar dinamitzar el món literari local. Va exposar que des d’aquesta associació, modesta però amb empenta, volem potenciar sobretot la cultura del coneixement, però també la cultura dels valors; coneixements i valors que aprenem amb tots els nostres conferenciants i amb tots els nostres socis i simpatitzants. Però també volem promoure la cultura de l’expressivitat i creativitat entre els nostres joves, reactivar la cultura de la identitat i alhora practicar la cultura de l’agraïment amb tots els qui ens han donat un cop de mà. I ens va recordar que la cultura i l’art esdevenen l’essència de la COMUNICACIÓ, i promouen una posta en comú d’inquietuds i d’il·lusions.

El festival artístic es va iniciar amb el grup de teatre pratenc Els Bitxos, dirigits per Anna Garcia Moreno, que ens van oferir un tast de l’obra Muertos de la risa, de l’autor Jean Pierre Martínez, i ens van fer passar una bona estona.
Seguidament, joves alumnes del centres de secundària del Prat Col·legi Nostra Senyora del Mar, IES Ribera Baixa, IES Baldiri Guilera, IES Estany de la Ricarda i IES Salvador Dalí ens van brindar un recital de poesia d’autors tan diversos com: Miquel Martí i Pol, Luis Cernuda, Joan Salvat Papasseit, Josep Carner, Maria Mercè Marçal, José Ángel Valente, Pau Vallhonrat, Salvador Espriu, entre d’altres. Especialment emotiva va ser la interpretació del poema Habla tú también, de Paul Celan, en alemany, V.O., i la seva traducció al castellà; així com la d’un parell de joves pratencs, David Morón i Mònica Honrubia, que van recitar els seus propis poemes.
I emotives també van ser les paraules que es van quedar dansant per l’auditori una bona estona, com un passeig per la vida, la pluja, el temps, les cendres, els dubtes, l’amor, el bosc, les fades, el riu, els camins, la foscor, la llum, la ginesta, les tenebres, el món...
Llavors, quasi sense fer soroll (bé, això és gairebé impossible), van pujar a l’escenari prop de cinquanta nens i nenes de la Coral Infantil de l’Escola Municipal de Música que, sota la direcció de Laia Badrenas i Jordana Delgado, ens van regalar els moments més alegres de la vetllada. Feia goig veure’ls cantar (i sense papers!) cançons tan boniques com: Bigoti vermell, d’Anna Roig; Tantes coses a fer, dels Pets; Some one like you, d’Adele o Bring me little water, Sylvie, cançó popular.

I per no quedar-nos curts, encara vam poder gaudir del quartet de clarinets de la Unió Filharmònica del Prat que, sota la direcció de Xavier Prieto, ens van interpretar Història de un tango, d’Aitor Piazzolla; i Estampas Criollas, de Beatriz Lockart, amb un dinàmic i original diàleg musical entre ells.


Finalment va intervenir l’alcalde del Prat, Lluís Tejedor, agraint la invitació a l’acte i la tasca realitzada per tintablava durant aquests cinc
anys. I en aquest sentit va mostrar-se molt satisfet pel bon fer de les modestes i molt diverses associacions culturals del Prat, no sols perquè fan possible que aflori el potencial artístic de molts pratencs i pratenques, sinó sobretot, perquè enriqueixen la cohesió social de la ciutat.

I entre aplaudiments i salutacions tothom va coincidir en què va ser una gran festa de la identitat, la joventut i la CULTURA. Sigui com sigui, per sort, les activitats no s’aturen i la festa continua...
Per molts anys tintablava!

Núria Abelló

El nostre agraïment per les fotos a Francesc Serrano.

Nota: Si voleu saber-ne més, no dubteu en navegar pel bloc de l’associació: http://tintablava.blogspot.com.es/ i/o visualitzar un resum de l’acte a l’enllaç de elPrat.tv: http://elprat.tv/2015/03/13/teatre-poesia-musica-al-centric-per-commemorar-els-5-anys-de-tintablava/. En qualsevol cas us invitem a continuar participant en les activitats de tintablava que oportunament també trobareu anunciades a les webs del Cèntric i de l’agenda de l’Ajuntament del Prat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada