Pàgines

dijous, 22 de maig del 2014

TECNOLOGIA (editorial La BUSCA edicions, octubre 2013, 120 pàgines)
Presentació del darrer llibre de poemes –en català i amb traducció al castellà- d’Assumpció Forcada (“tintablava”, dimarts 20 de Maig del 2014, a la Sala d’Actes de la Biblioteca Antonio Martín al “Cèntric”).
Recital monogràfic i poètic sobre el tema de la “Tecnologia”, amb projecció simultània d’imatges adients al text de cada poema llegit per l’autora.

Assumpció Forcada (Sudanell, Segrià,1947) és biòloga, poeta i cantautora. Ha publicat llibres de poemes com Fotosíntesi, Germinació, Cosmos, Immunitat, Ecosistema, Flora Sapiens, Caducifòlium, Hàbitat, Evolutio i H2O. Alguns dels seus llibres han estat traduïts al francès, l’alemany, el castellà, el rus i l’islandès, i formen part de diverses antologies.
El que més sorprèn de la poesia d’Assumpció Forcada és la seva capacitat per fer-nos contemplar les realitats que ens envolten i, especialment, les de la natura, amb els seus processos científics. Però ella vol que la nostra mirada no sigui només de curiositat sinó que també estigui plena de suggeriments poètics. El seu llenguatge no canvia realment la realitat científica però sí la divulga i ens la traspassa per tal que igualment ens la fem nostra. Es pot dir que és una autèntica innovadora del llenguatge poètic.
Ha publicat més d’una vintena de llibres, i en el pròleg del seu setzè llibre H2O (AIGUA), que el juny de l’any passat també va presentar en el marc de “tintablava”, Màrius Sampere escriu: “Tots els que coneixem l’obra poètica de l’Assumpció Forcada estaríem d’acord a considerar la nostra autora com la representant genuïna –potser l’única- d’allò que podríem anomenar poesia científica catalana”.
El llibre “Cosmos”, per exemple, ens presenta la singularitat de què tots els poemes són acròstics, és a dir, que cada vers comença amb una lletra del títol del poema.
En aquesta presentació al Prat el dimarts 20 de maig, en l’àmbit de “tintablava”, del seu nou llibre Tecnologia, l’Assumpció, amb el seu tarannà vitalista, la força de la seva paraula, la seva capacitat d’observació i la seva sensibilitat per captar l’essència de tot allò que l’envolta, ens va fer palès que la vida es pot emmotllar i que també es poden esculpir els millors records de la memòria. La poesia, en definitiva, pot ser, per exemple, una capsa d’eines on trobar les paraules que puguin serrar el silenci, perforar el túnel fosc del pessimisme, pintar els millors colors, obrir portes al diàleg o fondre l’egoisme.
“Tallem es cables que ens immobilitzen!! Unim Poesia i Vida!!...” Així va finalitzar la seva intervenció la poetessa Assumpció Forcada. Pels assistents, escoltar-la va ser un autèntic privilegi, doncs a més, amb la seva energia, el seu escalf i la llum que fa irradiar de la llengua i del llenguatge copsa la permanent atenció dels assistents.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada