Pàgines

dijous, 12 d’abril del 2012

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “VIATGE PEL TERRAT” D’EN JAUME CODINA

DIMARtS 10 D’ABRIL DE 2012

Nocadi, anagrama de Codina; així signava els seus escrits Jaume Codina i Vilà quan era jove. Somiatruites; així és com ell mateix es definia uns anys més tard, com ens explica la seva filla Marta a l’epíleg.
En qualsevol cas, Jaume Codina necessita poca presentació entre els pratencs de pota blava. Mereixedor d’elogis a tots nivells, historiador reconegut, Creu de Sant Jordi i sobretot persona respectada, admirada i estimada.
Així ho vam poder constatar les persones que omplíem la sala d’actes del Cèntric aquest dimarts, amb motiu de la presentació del seu llibre inèdit Viatge pel terrat
I així ens ho va fer notar Pilar Eslava, tinent d’alcalde de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, qui va inaugurar l’acte destacant la vàlua personal, professional i social d’en Jaume Codina, alhora que agraïa a tintablava la iniciativa i l’esforç realitzat per fer aflorar aquest incunable dels arxius municipals, amb la col·laboració d’Amics del Prat.
Tot seguit va intervenir Vicenç Tierra, president de l’Associació d’escriptors del Prat tintablava, qui va agrair també la dedicació i col·laboració de molts dels presents, especialment de la família Codina, de l’Ajuntament del Prat, dels arxius municipals i dels membres de tintablava que més s’hi han implicat com Joan Puig Malet, Mariano Martínez, Gema Vicente i Marta Hernández. Entre tots han fet possible l’edició d’aquesta petita joia literària digne de formar part de la nostra memòria històrica i una manera més de fer palesa la nostra admiració i estima vers l’autor.
Amb quatre pinzellades, Jaume Codina ens descriu, des del terrat de Cal Matetes i d’una manera senzilla, deliciosa i quasi fotogràfica, com era el Prat l’agost de 1942, des de l’emoció i les inquietuds dels seus 18 anys. Gràcies a ell redescobrim, just 70 anys més tard, aquell Prat d’abans, testimoni i fonament del que som ara.
A continuació va parlar Jordi Codina, des de la seva doble vessant de fill de Jaume Codina i president d’Amics del Prat, destacant la figura del seu pare com un estudiant inquiet i somiatruites, fill de pagès i de botiguers, que amb el temps va anar fent realitat els seus somnis. Alhora va agrair l’edició d’aquests textos inèdits, no sols pel seu valor històric i literari, sinó també pel que comporta d’homenatge a la memòria del seu pare i els molts records d’infantesa que van compartir plegats al terrat de ca la iaia, a Cal Matetes.
L’acte el va tancar en Joan Puig Malet, escriptor i professor de l’IES Estany de la Ricarda, amb una projecció comentada de les fotografies escollides per il·lustrar el llibre, algunes de molt entranyables. Entre d’altres, va voler destacar especialment la fotografia de la portada que va fer el mateix Jaume Codina des del terrat de Cal Matetes pocs anys després i que ens situa, entre llençols estesos al vent, dins del context de temps i espai per on transcórrer el llibre, convidant-nos subtilment a descobrir tot el món que s’hi encabia des d’aquell terrat... Millor que una fotografia del Google Earth!
Qui s’hi anima?

Núria Abelló
PS: El llibre estarà disponible a les principals llibreries del Prat i el dia de Sant Jordi també a l’estand d’Amics del Prat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada