Pàgines

dilluns, 2 d’abril del 2012

CONCURS DE MICRORELATS

SAMARRETA D’AUTOR, el I Concurs literari de microrelats per a joves del Prat, ideat i promogut per “tintablava”  amb la col·laboració de l’Ajuntament del Prat de Llobregat.


JA TENIM ELS GUANYADORS/ES

L’Associació d’escriptors del Prat “tintablava” ha ideat un concurs literari de microrelats en el qual hi podran participar tots els nois i noies estudiants del Prat amb edats compreses entre 14 i 18 anys. La periodicitat del certamen serà biennal, l’ idioma amb el que s’escriguin els microrelats, el català o el castellà, una extensió de 300 a 400 caràcters, el tema serà lliure i els textos han d’ estar escrits amb correcció i no han de ser ofensius ni amb persones ni amb institucions, a banda de no contenir paraules malsonants. Un dels motius que ens ha impulsat a la creació d’aquest certamen és precisament el donar una empenta que resulti ser un al·licient  i un estímul afegits, a tots aquells joves estudiants del Prat que tinguin aficions literàries; la participació en el certamen els ajuda també a relacionar-se i a comunicar-se, cosa que potencia el seu creixement com a persones.
Finalitzat el període d’ admissió de textos i reunit ja el jurat que ha adjudicat els premis, aquesta primera edició del 2012 s’ ha saldat amb una participació de 35 treballs, que tot i no ser una xifra alta, podem considerar digníssima si tenim en compte que és la primera proposta d’ aquest tipus que es presenta a l’ àmbit escolar d’ ensenyament mitjà al Prat i a nivell global de ciutat; i si tenim també present que ha aparegut a mitjan curs, cosa que precisament no ha afavorit la participació. Val a dir que segons apreciació del jurat, una bona part dels textos presentats gaudien de qualitat, a part de què mitja dotzena d’ ells ratllaven ja un gran nivell.
El dia 22 de març es va reunir el jurat per acordar i emetre el veredicte, inapel·lable, que adjudicava els tres premis que les bases preveien, i que no podien quedar deserts. El jurat estava format per tres escriptors locals, Núria Abelló, Joan Puig Malet i Bernat Ruiz, i, també, per Cristina López, directora de la Biblioteca “Antonio Martín” del Cèntric, i Anna Martín, Regidora de joventut de l’ Ajuntament del Prat de Llobregat.

Els guanyadors/es són:

Primer Premi: María CARMONA CRUZ, de l’ IES Estany de La Ricarda (dotació de 200 euros en productes culturals, a adquirir en comerços locals i, a més, la "samarreta d'autor" com a guardó, és a dir, 15 samarretes on estàs imprès el microrelat guanyador i el nom de l'autora que l'ha escrit).
Segon Premi: Alexandra FERNÁNDEZ GARRIDO, de l’ IES Baldiri Guilera (dotació de 150 euros).
Tercer Premi: Joel GONZÁLEZ CUÉLLAR, de l’ IES Estany de la Ricarda (dotació de 100 euros).


L’ Associació d’ escriptors del Prat “tintablava” agraeix a tots els joves participants la seva il·lusió i la seva contribució, i a l’ Ajuntament del Prat la seva inestimable col·laboració per a fer realitat aquest petit somni: que el jovent del Prat competeixi escrivint.
Els textos dels tres microrelats guanyadors seran publicats en aquest bloc, a la web de l’ajuntament, al periòdic “Delta” i a la revista municipal “El Prat”.
El lliurament dels premis es durà a terme al Cèntric el proper dia 25 d’ abril a les 19 hores.


Primer premi
Era un dia boirós d’hivern, la Mar mirava pensativa cap a la finestra, el temps semblava immòbil. Aquell dia havia estat molt estrany, tot semblava anar en contra seva. Tenia massa preguntes per resoldre i la seva vida s’havia tornat monòtona; ja no tenia cap sentit per a ella. El que la Mar no sabia era que tot allò canviaria aviat. La revolució estava a punt de començar.
María Carmona Cruz
IES “Estany de la Ricarda”

Segon premi
Després de deixar el seu barret a la barra produint una brisa de pols, es va quedar mirant el mirall de l’altre costat del taulell. Tot el local estava ple de fum i converses i al fons sonava un piano. Que vell em faig, pensava mentre mirava les seves arrugues i la barba blanca i assaboria un whisky. Quan ja va acabar, va sortir a la negra nit i es va perdre entre la boira...
Alexandra Fernández Garrido
IES “Baldiri Guilera”

Tercer premi
No era sortint d’un port, sinó d’un aeroport. No era al vespre, sinó al migdia. No era un tricorni, sinó un barret cònic. Ni verda, ni blava, la samarreta era negra. No tenia trenta, sinó vint anys. No era un bus, sinó un taxi. No era una batussa, sinó una discussió. No l’ insultava, el retreia. No pas per velocitat, sinó per lentitud. No més aviat, sinó més tard, però finalment l’ ataca.
Joel González Cuéllar
IES “Estany de la Ricarda”

1 comentari:

  1. Doncs em sembla que el segon i el tercer relat són molt millors que el primer. No entenc perquè heu escollit el guanyador. Si voleu incentivar els joves a escriure, amb aquestes decisions no ho aconseguireu perquè és per desanimar-se

    ResponElimina