Pàgines

dimarts, 15 de novembre del 2011

El futur del llibre

El passat dilluns 14 de novembre vam tenir l’oportunitat d’assitir a la xerrada de Josep A. Muñoz titulada “El futur del llibre”. Aquest periodista, especialitzat en comunicació aplicada a la promoció i el màrketing editorial, ens va aclarir uns quants aspectes sobre aquest tema tan interessant: el futur “paper” de la indústria del llibre digital en el món editorial. És cert que els lectors encara resten una mica escèptics, tot i el creixement de les iniciatives empresarials que apunten cap al nou model. En aquest context, les pinzellades que en Josep va fer sobre el tema ens van resultar força il·lustratives.
- El món del llibre electrònic revoluciona l’antic esquema de procés comercial en què el centre és el llibre i el màxim beneficiat de l’intercanvi és el distribuïdor. En l’àmbit de la publicació digital, l’autor i la seva obra són el centre del procés, l’autor es beneficia dels guanys a parts iguals amb la plataforma literària, i el lector es converteix en el principal difusor i promotor de l’obra que li agrada. 
- A un altre nivell van quedar els interrogants oberts i les notes pessimistes: quin és el futur de la indústria del llibre digital a curt termini i com s’acabarà de consolidar, quin format de lector electrònic s’acabarà imposant, quin serà el paper de les llibreries tradicionals en tot aquest procés i si podran superar el procés de renovació i adaptació que afronten i, és clar, no vam poder acabar el col·loqui sense anar a parar a les implicacions més profundes que tindrà la noció de cultura lliure en els drets d’autor tal com s’entenen tradicionalment. Una cosa va quedar clara, però, i és el paper fonamental que ja estan jugant i que jugaran Internet i els internautes en la difusió de la lectura i de la cultura en general.
Mentre seguim reflexionant sobre aquests interrogants i encara no ens han reparat la bola de vidre, el coneixement exhaustiu en aquest camp d’en Josep A. Muñoz ens ha ajudat a mirar endavant, si més no, amb curiositat i optimisme.

Noemí Travé

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada