Pàgines

dilluns, 2 de juny del 2025

Xerrada–col·loqui: “Com construir una novel·la? L’exemple de Nocturn, albada” a càrrec de l’autora Anna Pascual i l’escriptora Núria Abelló

 DIJOUS 06 DE MARÇ DE 2025

Encuriosits en com es configura el procés creatiu de l’escriptura d’una novel·la, entrem a la sala polivalent del Centre Cívic Palmira Domènech per participar del diàleg entre dues escriptores ben conegudes a la ciutat: la formadora i escriptora, Anna Pascual (qui també és Llicenciada en Història i té un Màster d’Estudis comparatius de Literatura, Art i Pensament) i l’escriptora i membre de Tintablava, Núria Abelló.

Un cop matisats la importància de l’escriptura i la proliferació d’escriptors i llibres publicats des de la pandèmia, en Jesús García, com a president de l’entitat, ens recorda que la IA “no ens podrà expressar ni parlar de l’emotivitat i el sentiment que una autora com l’Anna experimenta durant el procés d’escriptura”. Amb aquesta introducció ens endinsem en un tres i no res dins la conversa que inicien la Núria i l’Anna entorn l’entramat d’il·lusions,

de projectes i de planificació que una autora emprèn quan escriu una novel·la.

Assegudes en un entorn agradablement acollidor i a través d’un diàleg fresc i càlid les dues autores entaulen les bases del què, el qui, el com i el perquè d’una novel·la. A partir de les preguntes, reflexions i vincles amb la novel·la Nocturn, albada que fa la Núria i la capacitat didàctica de l’Anna, ens transportem dins l’aula d’un taller d’escriptura en el qual se’ns convida a iniciar-nos en el gènere novel·lístic.

Així, l’Anna remarca que “posar-se a escriure una novel·la és recomanable si tens inquietud, curiositat i ganes d’aprendre i sortir de la zona de confort”, alhora que ens recomana no sentir-nos aclaparats per la magnitud, donat que el procés creatiu d’una novel·la requereix molt de compromís i temps de dedicació. I és que per l’Anna també és molt important oblidar la pressa i gaudir del temps que dediquem al procés creatiu: pensar en el projecte (fets que passaran, idees que vols incorporar...), elaboració de documents (fitxes de personatges, línies temporals, punts d’inflexió...), documentar-se, llegir altres novel·les i analitzar-les... “Tot això ja és estar construint la novel·la”, afirma.

Durant la conversa, copsem com l’Anna també posa èmfasi en el procés de reescriptura de la novel·la amb l’objectiu que els lectors/es no notin els canvis que ha patit el text durant el procés creatiu: “el matís neix de molta digestió i de costures i lligams fets amb molta consciència”. 

Amb una habilitat admirable pel llenguatge pedagògic, la ponent es va convertint de nou en la 

professora d’aula que també és: “Si cal”, ens diu “hem de fer com Jaume Cabré: refer tota la novel·la quan el narrador que hem escollit no funciona”. I és que, com subratlla, en el procés d’escriptura d’una novel·la arriba un moment en el qual cal compartir el text amb altres persones (coneguts, lectors qualificats, editors, correctors...) que ens aportaran el seu criteri i la seva mirada aguda i professional i que ens faran replantejar part del nostre escrit. En aquest sentit, l’Anna ens parla de l’autocrítica i la humilitat necessàries per “retocar sempre en base a l’essència de l’obra”.

Tot conversant entre els llocs ideals d’inspiració i creació, entre les lectures de fragments de la novel·la de l’Anna i entre els consells per tenir clars els passos del procés de creació, ens quedem amb dos conceptes clau: “La constància i la rutina de treball són fonamentals quan et compromets a escriure una novel·la” i el fet de que “Cal conèixer bé el criteri del perquè has decidit fer un determinat personatge o una determinada escena per poder justificar-te davant de qui sigui que et pregunti”

Ha estat tot un plaer tornar a convertir-nos en alumnes del taller d’escriptura de l’Anna!


Crònica escrita per: Anna Colominas Abelló

Fotografies de l’Anna Colominas Abelló

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada