Pàgines

dilluns, 23 de febrer del 2015

CONFERÈNCIA “ILUSTRACIÓN: DEL PAPEL A LA TELE”
a càrrec de la il·lustradora Purificación Hernández
dijous 19 de febrer de 2015

Recomencem el curs amb timidesa però ben acompanyats, perquè avui la il·lustradora pratenca Purificación Hernández ha omplert la sala d’actes del Cèntric amb un recital de llum i de colors que, per uns instants, ens ha retornat al món dels infants. Un món que està en el seu ADN i que transmet satisfeta, no sols a través dels seus dibuixos, sinó també a través del seu somriure i del seu bon fer.


En Vicenç Tierra, president de tintablava, ens fa saber breument que després de 34 conferenciants, ella és la primera que repeteix (i amb nota!) i li agraeix especialment.
Perquè avui Purificación Hernández ens preguntarà quina és la nostra relació amb la il·lustració i alhora ens parlarà de la seva feina i dels seus treballs i personatges més entranyables.

I com si només fossin pinzellades, quasi sense adonar-nos-en, van apareixent il·lustracions projectades a la pantalla que ella ens va comentant: primer un petit drac màgic que ens convida a seguir-lo i tot seguit molts cartells i altres elements relacionats amb el Prat, com el cartell de la Fira avícola del 2009; la felicitació oficial de Nadal del 2007; moltes il·lustracions relacionades amb el projecte Petits Contes, una iniciativa que promou l’escriptura i el dibuix entre els nens i nenes; la carrossa dels llibres de la cavalcada de Reis, ara ja obsoleta, que va realitzar amb la col·laboració de l’artista també pratenc Eloi Linuesa; el cartell del Prat i Joc del 2014, entorn el món del circ; i molts altres relacionats amb el projecte Art en família, que promou activitats molt diverses entorn el món de l’art amb la participació conjunta de pares i fills.

Precisament l’anècdota de la tarda l’ha protagonitzada el seu fill quan li ha preguntat: ¿Mami, por qué estás ahí arriba?. I ella ha resolt la situació com si res, convidant al seu fill i als altres nens i nenes de la sala a pujar a la tarima a llegir els seus llibres i,  entretinguts en un racó, han donat un caliu molt especial a la xerrada.
Com si res, ha continuat explicant-nos la seva faceta com a il·lustradora, també a nivell editorial, on a part de dissenyar portades de llibres infantils, també ha treballat en diverses sèries, creant personatges simpàtics de tots colors com: Mariano García – Cosmochucho, de l’autor Gabriel García de Oro, també present a la sala; la Mika, que ens passeja per la història en majúscules i molts d’altres.

Però ens confessa que la nineta dels seus ulls és la Lila, un personatge molt treballat i estimat, que va protagonitzar els llibres didàctics de la mà del Dr. Estivill i la pedagoga M. Domènech i que en poc temps es va convertir en una entranyable sèrie d’animació a TV3 (52 capítols de 6 minuts i mig cadascun dirigits als més petits). Entre moltes altres satisfaccions ens explica que el món de l’animació també li va descobrir el plaer de treballar en equip ja que, per contra, la feina de la il·lustració habitualment sol ser bastant solitària.
També ens ensenya altres treballs més complexes com les portades de novel·les molt diferents entre elles, cadascuna dels quals li ha representat petits grans reptes i alhora petites grans satisfaccions. EI en paral·lel també ens mostra alguns dels treballs que ha realitzat per a agències de publicitat i de disseny, i per a marques comercials com Nestlé, Endesa i Cola-Cao, entre d’altres.
Un dels seus últims projectes ha estat l’encàrrec d’il·lustrar en gran format la pista de gel de l’Ajuntament de Barcelona, feina que li ha fet especial il·lusió, no sols per la projecció internacional que li pot representar, sinó especialment perquè molta gent ha pogut veure les seves il·lustracions.
Per acabar ens ha volgut parlar d’un dels seus treballs més entranyables a Una mà de contes, un programa de TV3 dirigit als més petits que fa molts anys que s’emet. Té un format molt interessant on un artista il·lustra una història al mateix temps que una veu la va explicant. Hi intervenen artistes i tècniques molt diferents i per tant els nens poden rebre estímuls molt diversos i enriquidors. Ella va il·lustrar en directe l’interessant conte de El piset del sol i la lluna, utilitzant la tècnica de tempera i gouache. Durant la projecció, preciosa, tots ens en adonem de l’art que hi ha al darrera de la seva mà, dels seus dibuixos i del seu projecte de vida.

I en agraïment per compartir tot plegat amb nosaltres li lliurem la primera nova Cal·líope, una petita escultura que enguany ha redissenyat de nou per a tintablava un altre gran artista pratenc, en Xavier Mateo, i que representa una de les nou muses de la mitologia grega, concretament la poesia èpica i l’eloqüència que trobem en tots els nostres conferenciants.

Certament un plaer en tots els sentits.
Núria Abelló

Agrair especialment a en Salva Grau les fotos realitzades i que il·lustren moments de la conferència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada