Pàgines

dilluns, 19 de maig del 2014

CONFERÈNCIA
DIARIO ÍNTIMO DE UN PROFESSOR.
a càrrec d’Abel del Castillo
DIJOUS 15 DE MAIG DE 2014

Aquesta tarda de dijous la sala d’actes del Cèntric ha esdevingut l’escenari d’una conferència
una mica peculiar. Ponents a la taula presidencial, assistents asseguts amb els fulletons informatius a mà i de cop “La luz por favor...”. La sala es queda a les fosques. 1, 2, 3... I comença la projecció.
La creativitat d’Abel del Castillo es fa present des del primer moment. Pratenc nascut a Barcelona (1980) és Llicenciat en Belles Arts i professor de Visual i Plàstica de secundària del Institut Vinyet de Sitges. L’audioinstal·lació i l’animació són les principals disciplines artístiques amb les que desenvolupa, gràcies a diferents beques, projectes educatius i de creació artística. La Marta Hernàndez, membre de tintablava, el presenta com a creatiu i estricte, original i metòdic, amic i company i, especialment, com a gran docent i professional.*
A través de l’animació, l’Abel del Castillo, que es defineix com a vergonyós, fa una presentació, “a la meva manera, amb dibuixos, refugiat al seu darrere”, que transmet els nervis i les inquietuds del ponent a l’hora de preparar i impartir una conferència. Les il·lustracions de còmic i l’ambientació musical ens transporten als moments creatius de l’artista tot mostrant-nos amb originalitat el procés d’elaboració del seu Diario íntimo de un professor. “El que havia de ser un pas de diapositives es va convertir en un projecte nou que narra la presentació i la creació del llibre”, aclareix el ponent.
Un cop acabada la projecció, la vergonya del ponent s’esvaeix i dóna pas a una explicació més rica en detalls. El còmic-diari que presenta posa en contacte la seva vessant artística amb la vessant docent, sent íntim com un diari personal i alhora divertit i juvenil, tant amb pinzellades del dia a dia com amb inquietuds personals. “Em sento còmode barrejant la ficció amb la realitat, el dibuix amb la vida real”, exposa l’Abel del Castillo. La dedicació a aquest primer còmic l’ha impulsat a treballar en una segona entrega, aquesta vegada projectant una campanya a Facebook on presenta els personatges a partir d’un càsting per professors, alumnes  i comunitat educativa. De moment ja té els protagonistes escollits, però encara hi està treballant.
Mentrestant ens confirma que cada vedada treballa en més projectes educatius. Actualment està elaborant un videoclip escolar amb els seus alumnes de secundària. Un projecte interdisciplinari, amb col·laboració de totes les assignatures, especialment des de Visual i Plàstica, Música i Tecnologia. Amb la seva capacitat per donar detalls, l’Abel del Castillo ens explica que és un projecte que motiva als alumnes alhora que serveix com a projecció externa de les activitats del centre. I com no podia faltar la part artística, ens projecta un Making-off de la fase de pre-producció del projecte que quatre alumnes van elaborar per presentar la idea del videoclip als seus companys. Van utilitzar la tècnica d’animació del ‘cut-out’ (retallables en cartolina, animats foto a foto) amb les pròpies expressions juvenils dels alumnes, van elaborar un storyboard per ajudar a la planificar el videoclip i van projectar imatges dels assajos del doblatge i del procés d’animació. Aquest trimestre ja estan tots (alumnes i professors) immersos en la fase de producció del videoclip.
L’Abel del Castillo conclou l’acte afirmant que la vessant educativa és el que el guia en els seus projectes actuals i, encara que és un procés molt dedicat, també és molt agraït.
I entre els aplaudiments dels assistents ens convida a llegir els seus còmics: Diario íntimo de un professor i la novetat Conferencia. Diario íntimo de un professor, on apareixen totes les il·lustracions de la presentació d’avui.


Anna Colominas Abelló


* Per saber més de l’Abel del Castillo podeu visitar el web de La Capsa (http://abeldelcastillo.lacapsa.org/ ) o el de Tebeo Esfera (http://www.tebeosfera.com/autores/abel_del_castillo.html ).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada